""

Från scen till skärm med Kejsarens nya kläder

Arbetet med familjeföreställningen Kejsarens nya kläder tog många svängar i vintras. Det är pandemitider och planer har ändrats, premiären flyttats och teatern har fått hitta nya utvägar. Eftersom publiken inte kan komma till teatersalongen just nu filmades Kejsarens nya kläder och streamades istället via hemsidan. Om inte publiken kan komma till teatern, får teatern komma hem till publiken! Dessutom sände några av skådespelarna direkt från vår Live-studio på Hippscenen innan och efter föreställningen. I det här bildreportaget kan du följa processen från repetitioner, inspelning på Hippscenen och sändning från Live-studion.

""

Scenografen och kostymören Christian Albrechtsen pratar med skådespelaren Erik Olsson utanför Hipps toaletter under inspelningen av ett Skype/telefonsamtal, som finns med i en scen i föreställningen där Kejsaren sitter på toaletten när han svarar i telefon. 

""

Regissören Viktor Tjerneld och rekvisitören Linda Täck under inspelningen. 

""

Emmalisa Pauly har både tagit föreställningsbilderna till produktionen men även porträttbilder på alla karaktärerna, så att barnen som har sett våra streamade skolföreställningar får ta del av porträtten. Här väntar skådespelaren Johannes Wanselow på sin tur att bli porträttfotograferad.

""

Rekvisitörerna Ulrika Fredriksson och Linda Täck (till vänster), och kostymkoordinator Marie Jonsson, fixar de sista detaljerna inför inspelningen av telefonsamtalets video som finns med i en scen i föreställningen.

""

Skådespelaren Daniel Träff (i mitten) testar dialogen mot den förinspelade scenen för att se om rytmiseringen och tempot funkade som det skulle. Med Daniels ord var detta "väldigt omvänt och konstigt, men ändå kul". 

""

Skådespelaren Arina Katchinskaia som spelar Flexibilitetsminister tar en liten paus i väntan på att bli porträttfotograferad. 

""

Ännu en färgglad scen till telefonsamtals-scenen spelas in. Här frossar man i godis!

""

Maskören Elisabeth Karlsson fixar Kejsarens mask för att kunna fortsätta med filmningen av telefonsamtalet. 

""

Christian Albrechtsen och Marie Jonsson ordnar med Kejsarens kostym innan han blir porträttfotograferad av Emmalisa Pauly. Ca 4 500 meter tyg av siden och tyll har köpts in till produktionenl. Totalt används också ca 45 par skor, alla likadana svarta platå-lacksskor. Dessa har varit en stor utmanning för skådespelarna när de gått upp och ner för trapporna som finns med i scenografin. 

Tyget till Kejsarens kjol och cape skapades genom att sy ihop olika remsor: "Vi har klippt till remsor och format och sytt ihop till hans kjol och cape, genom denna process har vi skapat ett helt nytt tyg", säger Marie Jonsson.

""

Maskören Elisabeth Karlsson och skådespelaren Erik Olsson under inspelningen av en sminkfilm där man kan se förvandlingsprocessen från skådespelare till karaktär. Emmalisa Pauly har gjort filmen som var en stor utmaning pga coronaavståndet. Den slutliga bilden skulle påminna om ensemblefotot av Erik Olsson.

""

Skådespelarna Erik Olsson och Sandra Stojilijkovic på plats i Live-studion som sände direkt från Hippscenen. Här hade skådespelarna direktkontakt med all publik innan och efter föreställningen i en livesänd chat full med överraskningar. Så här i efterhand vill vi alla rikta ett stort tack till all publik som välkomnade oss i sina hem nu när vi inte kan ses på teatern.

Foto: Emmalisa Pauly