""

Kejsaren och kejsarinnan provar nya kostymer

Årets familjeföreställning, Kejsarens nya kläder, är en klassiker som bjuder på färgsprakande kostymer, mycket skratt och lite naket. Men hur skapar man kostymer till en pjäs om nakenhet? Följ med och tjuvkika när skådespelarna Erik Olsson, Sandra Stojiljkovic och Arina Katchinskaia provar både påklätt och naket uppe på kostymateljén i Hipphuset. 

""Kostymerna i föreställningen är designade av Christian Albrechtsen. Här är en skiss till kejsarens "tråkiga" vardagskläder i siden och veckad kjol. Det kommer bli mycket lek med kontraster som t ex mellan överklätt och avklätt.

 

""Skådespelaren Erik Olsson får tålmodigt stå stilla då kostymens olika delar nålas på plats. OBS! Munskyddet är inte en del av kreationen.

 

""Svårt att hålla avstånd när kostymerna ska provas så munskydd är ett måste. Här provas puffärmar som även kan förvandlas till nya klädesplagg när kejsaren tröttnat på det gamla.

 

""Likt en påskkyckling stoltserar den fåfänge kejsaren i sin gula tyllkrage.

 

""Denna underbara kreation måste självklart dokumenteras. Kostymdesignern Christian Albrechtsen filmar rörelserna i materialen. Det är många olika delar som ska fungera med kostymerna och därför viktigt att de provas under processens gång för att de ska fungera på scen på det sätt designern och skräddarna har tänkt sig.

 

 

""Kejsarinnans nya kläder ska bjuda på en nakenchock. Här är idéskissen.

 

""Vår version av sagan blir en komisk och färgsprakande fest med extra allt. Så även nakenheten ska vara praktfull på scen och här är kejsarinnans dräkt som fortfarande håller på att ta form.

 

""Kejsarinnan spelas av Sandra Stojiljkovic och här provas en testversion som skräddarna på Malmö Stadsteater skapat utifrån kostymskisserna ovan. För att rörligheten ska funka behöver Sandra testa dräkten innan den färdigställs. Ofta behöver det göras justeringar eller att man hittar bättre sätt för att kostymerna ska gå att sätta på och tas av smidigare under föreställningens gång. 

 

""Mycket tyll och många härliga färger! Kejsarens nya kläder är en dröm för en teaterskräddare att arbeta med. Premiär blir det på Hippscenen den 18 december – en riktig färgexplosion i julklapp med andra ord! 

Foton: Irene Pelayo Lind och Mari Jonsson, Malmö Stadsteater

Läs mer om Kejsarens nya kläder