""

Myten om Robin Hood

Myten om Robin Hood har berättats i England i över 700 år. Men vem var han egentligen? I historiska dokument från 1200-talet återfinns personer med snarlika namn, på olika platser i England. Men det är svårt att säga med säkerhet vem som har gett upphov till vad. 

Vi vet att myten uppstod i en tid då Englands skogar ägdes av kronan. Det var förbjudet att hugga ner träd eller jaga djuren i skogen. Därför var det vildvuxna, mystiska platser, som gav upphov till spökhistorier. 

Och det är i de återkommande muntliga berättelserna som vi hittar honom. I ballader från medeltiden sjungs det om hur Robin Hood överlistade adelsmän och högg huvudet av munkar. Med skogen som tillflyktsort. 

Det var en tid då överklassen avrättade upproriska bönder och landsvägarna kantades av lik. Men i balladerna vändes världsordningen upp och ner. Där var det i stället Robin Hood och hans glada gäng som straffade adeln.  

Gänget beskrevs som män utan kvinnor eller familj. De mördade biskopar, sheriffer och ibland oskyldiga barn som befann sig på fel plats. 

Kärlekspar står mitt emot varandra och håller varandra i händerna

Marion (Sandra Stojiljkovic) och Robin (Magdi Saleh). Foto Emmalisa Pauly

Längre fram i historien blir myten om Robin Hood mindre våldsam. Och snart börjar dikterna berätta det som kommer bli hans mantra: Robin Hood stjäl från de rika och ger till de fattiga. Lady Marion läggs till och deras kärlekshistoria blir en del av berättelsen.   

Adeln plockar också upp myten och gör den till sin. I pjäser skrivna på Shakespeares tid är Robin inte längre en man utav folket. Han är adlig, som sin nya publik.  

Under det tidiga 1800-talet skriver den brittiska författaren Walter Scott boken Ivanhoe. I och med boken blir Robin Hood känd som en frihetskämpe som berövats sina rättigheter. I första hand är han folkets hjälte, i andra hand en rövare.  

Myten om Robin Hood är med andra ord i ständig förändring. Från ballad, till bok, till Disneyfilm. Det som återkommer i de olika berättelserna är mytens kärna: människans kamp mot orättvisor. 

Amanda Fromell, dramaturg

ROBIN HOODS HJÄRTA är sommarteater för alla åldrar på Malmöhus slotts borggård 4 juni - 10 juli. Läs mer och boka biljetter.