""

Norén i backspegeln

När Lars Noréns Natten är dagens mor fick sin urpremiär på Malmö Stadsteaters scen Intiman 1982, var han en ganska okänd dramatiker. Men det blev det snabbt ändring på. Genombrottet på 1980-talet ledde till att han idag tillhör de mest spelade samtida dramatikerna i Europa och stora delar av världen. Han är i internationella sammanhang en lika känd svensk kulturpersonlighet som August Strindberg och Ingmar Bergman. Lars Noréns berättarvärld rör sig från hemmet och familjebandens komplicerade tillvaro, till skildringar av missbruk, misär och samhällets mest utsatta.

Vi har satt upp flera av Lars Noréns pjäser genom åren, senast en av hans sista pjäser Son Fader Moder som spelas på Intiman under hösten 2021. Här följer en tillbakablick i bilder över de pjäser vi spelat.

Fyra personer runt ett bord

Familjen är samlad runt köksbordet i Natten är dagens mor på Intiman 1982. Föreställningen blev Lars Noréns stora genombrott som dramatiker. Fr.v John-Erik Leth, Göran Dyrssen, Kåre Sigurdson och Hanna Landing.

""

Uppföljaren Kaos är granne med Gud på Storan 1984. I förgrunden Göran Dyrssen och Georg Årlin, i bakgrunden Kåre Sigurdson.

En man håller om en kvinna som skrattar

José Castro, Hanna Landing och Göran Dyrssen i uppsättningen av Noréns Sommar på Intiman 1993.

Två kvinnor sitter vid var sida om ett bord. Projicerat kvinnoansikte i bakgrunden.

1996 sattes Blod upp på Hipp, som tog avstamp i den flertusenåriga Oidipus-myten. På bilden Nina Gunke och Monica Stenbeck.

Fyra personer sitter på rad i solen.

I Distans på Intiman 2007 förvandlas en svensk idyll till ett krypande obehag när det förflutna alltmer bryter genom. Fr, v Erik Olsson, Birte Heribertson, Fredik Gunnarson och Karin Lithman.

""

I Om ljuset handlar om Elias som mötte Gud på Sergels Torg. Den spelades på Intiman 2007, och på bilden syns Erik Olsson och Håkan Paaske.

Man med kamera

Monologen 20 November med David Fukamachi Regnfors gästspelade på Hipp 2016. Pjäsen kom till i ett samarbete mellan Lars Norén och den tyska skådespelaren Anne Tismer i en tid då Tyskland läkte såren efter en skolmassaker då flera skadades och en dog. Foto: Urban Jörén

Man och kvinna går mot varandra. Kvinnan höjer handen.

Episod bjuder Lars Norén på stor igenkänning, som med ömhet beskriver vår strävan att nå varandra. Föreställningen var en produktion av Jupither Josephsson Theatre Company i samarbete med Malmö Stadsteater, Kulturhuset Stadsteatern, Uppsala Stadsteater, Riksteatern och Svenska Teatern. Den spelades på Intiman i två omgångar 2018. På bilden Jörgen Thorsson, Elisabeth Wernesjö och Cecilia Lindqvist. Foto: Urban Jörén

Kvinna med ryggen mot oss. Sittande pojke till höger tittar upp på henne.

Son Fader Moder hade Sverigepremiär på Intiman i oktober 2021. Son Fader Moder är en av Lars Noréns sista pjäser, ett drömspel där han i skiljelandet mellan liv och död återknyter kontakten med sina tidiga familjedramer Natten är dagens mor och Kaos är granne med Gud.

 

Vill du veta mer om Lars Noréns genombrott på Malmö Stadsteater i början av 1980-talet, kan vi varmt rekommendera Ulf Claréns reportage där han intervjuat flera personer som var med när det begav sig. Läs reportaget här.