""

Passar kostymen?

Högst upp i Hipphuset med utsikt över stadens takåsar ligger Malmö Stadsteaters kostymateljé. Här arbetar teaterns skräddare med att skapa och sy kostymerna till alla teaterns pjäser. Malmö Stadsteater har dessutom ett kostymförråd där inte mindre än 10 000 kostymer förvaras!

Arbete i kostymateljén på Malmö Stadsteater

 

Från första skiss till färdig kostym tar det ca 8–10 veckor. Arbetet med varje uppsättning är unikt i sig eftersom man jobbar med olika kostymdesigners och scenografer. Först lämnar designern in skisser på kostymerna och efter det skapar skräddarna kläderna genom att sy, köpa eller plocka från det gigantiska förrådet. En bit in i produktionen provar skådespelarna sina kläder, och eventuella justeringar görs. Skådespelarnas kostymprovningar kan se olika ut. På damsidan görs oftast två provningar, eftersom det ofta ska till underkjolar och korsetter. Emellanåt behöver tygerna färgas eller kostymerna patineras, alltså behandlas så att de ser slitna ut. Två veckor innan premiären görs ett första genomdrag av pjäsen med kostym. Då finns det utrymme till att göra ändringar innan själva premiärdagen.

 

Kostymer i några av våra uppsättningar

 

En stor skillnad kan vara ifall pjäsen är helt nyskriven eller en klassiker. I ett nyskrivet verk jobbar det konstnärliga teamet fram hur uppsättningen ska bli väldigt sent in i processen. Då arbetar skräddarna också med ändringar i kostymerna mycket längre, ibland ända fram till premiären.

När kostymerna väl är färdiga tas de om hand av kostymserviceavdelningen. Påklädarna som jobbar där lagar, tvättar och kommer med snabba lösningar om något skulle gå sönder under en föreställning. Påklädaren känner föreställningen utan och innan och har ett nära samarbete med skådespelarna. Byten och detaljer ska klaffa på sekunden – allt från hjälp med att knyta skosnören till rätt näsduk i rätt ficka på rätt tid.

 

Kostymskisser till Amadeus

 


Under förra säsongen skapade kostymateljén ca 200 kostymer.
 Under en säsong används ungefär 10 mil sytråd, och ca 1500 meter tyg!