""

Skådespelarna bakom rösterna i Tears of Malmö

Tears of Malmö är både en ljudvandring och en teaterupplevelse på samma gång. Det är en berättelse om Kockumstiden som berättas av skådespelare som gör rösterna åt ett galleri av personer som publiken får möta då de vandrar runt i det område i Malmö som i dag kallas för Västra hamnen. Inspelningarna är gjorda både i studio och utomhus för att ge rätt känsla åt upplevelsen. I följande bildreportage får du möta några av de medverkande samt se de miljöer där rösterna i ljudvandringen spelades in.

 

Skådespelare håller om varandra i en inspelningsstudio

Skådespelarna Linn Mildehav och Michael Segerström spelar huvudkaraktärerna i berättelsen där den unga journalisten Lova möter den gamla kockumiten Kent. Här jobbar de i Umamis inspelningsstudio där stora delar av deras dialoger spelades in varpå miljöljud från platserna i Västra hamnen har lagts på i efterhand. 

Skådespelare sitter i en bil tillsammans med en person som håller i mikrofon och inspelningsutrustning

Den bästa upplevelsen uppnås när dialoger och ljud spelas in på plats i de miljöer där karaktärerna befinner sig i i berättelsen. Här spelar Fredrik Gunnarson en arg taxichaufför som bråkar med cyklande kockumiter på väg till varvet. Att skapa ljudet av en röst inne i en bil är svårt att göra i efterhand så ljuddesignern Julia Rakel Öjbrandt Wikenmo har här placerat Fredrik i en parkerad bil i centrala Malmö.

 

Två skådespelare framför mikrofoner i en inspelningsstudio

Skådespelarna Magnus Schmitz och Anders Blentare gör många olika roller i Tears of Malmö och ofta skapar de även grupper av röster genom att många tagningar görs där de småpratar, hummar eller sjunger för sig själva. Detta görs i inspelningsstudion där flera tagningar sedan läggs ihop för att skapa ljudet av många arbetare eller deltagare på ett fackmöte.

 

 

Två personer står på en bakgård bredvid en soptunna och framför en mikrofon.

Ibland räcker det med att gå ut på innergården för att få känslan av varvsarbetare som jobbar utomhus. Här är det skådespelaren Erik Borgeke som spelar in en scen tillsammans med Lars Ekberg, som själv jobbade på Kockum som ung och även varit med och bidragit till de ögonvittnesberättelser som Tears of Malmö bygger på. I ljudvandringen spelar han "Fimpen" som förlorar sin son i en olycka på varvet, en tragisk historia som bygger på en verklig händelse.

Är du nyfiken på att gå ljudvandringen Tears of Malmö så erbjuder Malmö Stadsteater vandringar där en publikvärd finns på plats vid startplatsen på Anna Lindhs plats och ger en introduktion till ljudvandringen. Men appen Drama Is Everywhere finns tillgänglig att ladda ner om man vill gå ljudvandringen Tears Of Malmö på egen hand när som helst.

Läs mer om Tears of Malmö, boka biljetter samt ladda ner appen Drama is Everywhere via denna sida