""

Teater på Malmöhus slott

Gemenskap, spänning, romantik, humor, akrobatik och körsång! Nu är sommarteaterföreställningen Robin Hoods hjärta igång på Malmöhus slotts borggård. Så här ser det ut bakom kulisserna när det spelas utomhusteater vid Nordens äldsta bevarade renässansslott.

I föreställningen på Borggården medverkar nästan 30 personer. Det är skådespelare ur vår ensemble, akrobater, cirkusartister och en kör bestående av sångare från hela Malmö. ""

Skådespelarna Kerstin Andersson, Mustafa Al-Mashhadani, Marta Andersson-Larson och Pierina Rizzo i sina kostymer. 

Robin Hoods hjärta fungerar slottet som kuliss och de tegelröda färgerna möter skogen som i föreställningen är en byggnadsställning inklädd i ett blågröntmönstrat tyg. Rikke Juellunds kostymdesign och scenografi plockar upp färger och material från miljön inne på Borggården.

""

Stövlar och luvtröjor blandas med pampiga pälsjackor och kronor. 

– Borggården blir en spelplats som fylls av skådespelare, kostymer och musik. Vi tänker oss ett 1200-tal och samtidigt en nutid, en historisk ”blandtid” där kostymerna berättar klasstillhörighet och skapar miljö. Vi befinner oss både i Sherwoodskogen och i Hertigens slott. Det blir en teaterlek där fantasin, romantiken och äventyret står i centrum. En musikalisk saga med associationer in i vår egen tid, säger regissören Ronny Danielsson.

I den nya versionen av sagan om Robin Hood skapar Marion, spelad av Sandra Stojiljkovic, ett eget gäng och klär ut sig till "Martin". Då blandas stilar från hovet med skogens mode. Sherwoodskogens rövargäng bär funktionella kläder med många fickor medan hovets kostymer går i vitt med plisseringar, gulddetaljer och smycken.

""

Kerstin Andersson i rollen som hertigen av York.

Malmöhus slott är över femhundra år gammalt och inte särskilt anpassat för allt som behöver göras och finnas inför en teaterföreställning. De trånga källarvalven har omvandlats till teaterloge där skådespelarna blir sminkade och byter om.

""

Nere i kryptan gör sig skådespelarna redo. Åsa Trulsson som gjort mask till föreställningen ser till så att allt blir rätt på Sandra Stojiljkovic, som spelar rollen som hjältinnan Marion i Robin Hoods hjärta.

""

Mari Götesdotter spelar rollen som lillasystern Alice och Wasim Kashlan spelar bland andra yrkesmördaren Gisborn.

Slottet har genom historien använts som bostad av danska kungen Kristian den tredje och länsherren under 1500-talet, festlokal åt kronprins Fredrik, riksfästning i kriget mot Danmark och fängelse. I sommar blir det skådespel, sång och akrobatik!

""

Akrobaten Mattias Rydgren utklädd till daggmask och körmedlemmen Amanda Arwidson i sin skogsponcho.

 

ROBIN HOODS HJÄRTA spelas på Borggråden 4 juni - 10 juli 2022. Läs mer om föreställningen och köp biljetter här.

 

Foto: Emmalisa Pauly