""

Tillbaka på scenen igen!

Den 23 mars stängde vi teatern med anledning av den pågående coronapandemin. Under det speluppehåll som följde har vi arbetat på inför återöppnandet. Runt omkring på teatern har förberedelserna pågått för fullt, men på själva scengolvet har det varit stilla och tomt. Därför var det en stor händelse när vi inför den nya säsongen fick börja spela teater på scen igen. I detta bildreportage har vi fångat några ögonblick från repetitionerna av Cyrano de Bergerac på Malmö Stadsteaters scen Hipp. Vi är tillbaka på scenen igen och om tre veckor är även speluppehållet på Hipp över.

""I vår version av Cyrano de Bergerac inleds föreställningen på ett offentligt bibliotek. Sufflören Hedvig Becke förbereder dagens arbetsplats på första raden inne i Hippsalongen. Samtidigt börjar skådespelarna och det konstnärliga teamet att droppa in.

 

""Malmö Stadsteaters rekvisitör Ulrika Fredriksson och dekorverkstäderna har jobbat i många veckor med att skapa böcker, bokryggar och andra detaljer som gör att man luras att tro att scenen verkligen är ett gammalt bibliotek med hundratals böcker. Varje bok har sin egen titel och ser ut att ha varit i bibliotekets tjänst i många år.

 

""Regissören Johannes Schmid har fått ett arbetsbord bland stolarna i salongen. Detta blir hans arbetsplats de kommande tre veckorna fram till premiären. 

 

""Dagens repetition är även den första med kostym och mask. Skådespelarna börjar därför sin arbetsdag på maskavdelningen och allt eftersom de är klara tar de sig ner till scenen. Här är det skådespelarna Josefin Iziamo och Johannes Wanselow som precis kommit ner i de kläder, smink och mask som de bär i början av föreställningen. 

 

""Under repetitionerna sköts ljud och ljusteknik från platser inne i salongen för att det ska vara enklare att kommunicera. Det starka scenljuset som riktas mot scenen gör att det kan vara lite svårt för teknikerna på scen att se sina kollegor. Här är det biträdande scenmästare Henrik Gandsjö som försöker få kontakt med ljusteknikern.

""Att få komma in på scenen och dessutom testa kostymer och mask för första gången är alltid lite nervöst och stämningen är laddad av förväntningar. Denna gång är det dessutom efter att teatern varit stängd i över ett halvår. Regissören Johannes Schmid fångar upp de medverkande på scenen för att gå igenom dagens arbete så fort alla skådespelare kommit ner från maskavdelningen.

 

""Skådespelaren Johannes Wanselow spelar Cyrano de Bergerac och idag är det premiär för hans nya näsa som han arbetat fram tillsammans med maskören Siv Nyholm efter avgjutningar och flera tester på maskavdelningen.

 

""Cyranos bästa vän Le Bret spelas av skådespelaren Josefin Iziamo, här i samtal med regissören Johannes Schmid i väntan på att det är dags att köra igång.

 

""Två våningar ovanför scenen sitter skådespelaren Karin Lithman på maskavdelningen med en strumpa på huvudet. Snart kommer maskören Siv Nyholm med den handgjorda peruk som gör att Karin förvandlas till Roxane. 

 

""I stolen bredvid sitter skådespelaren Alexander Jubell som spelar den vackre ynglingen Christian. Snart börjar hans ansträngningar att, med stor hjälp av Cyrano, lyckas fånga Roxanes hjärta. Här får han hjälp av Leona Snellman som är masklärling på Malmö Stadsteaters maskavdelning.

""Nu börjar det likna något - Roxane närmare bestämt!

 

""Kring en större föreställning som Cyrano de Bergerac är det ett många personer med olika kompetenser som samarbetar för att det ska bli en totalupplevelse. Nu är de alla på plats och snart startar dagens repetitioner. 

""I vår version av Cyrano de Bergerac blir det mycket inslag av musik som även framförs live på scenen. Orkestern består av Anders Mortensen, Caroline Karpinska samt Julie Tandrup Kock och musiken är skriven av Toni Martin Dobrzanski. 

 

""Nu är bokcirkeln på biblioteket  samlad och föreställningen kan börja. Skådespelarna Göran Dyrssen, Dilan Amin, Li Brådhe och Elle Kari Bergenrud, som gör sin praktik på Malmö Stadsteater, är redo att förvandla ett vanligt småstadsbibliotek till ett hissnande äventyr med musik, fäktning, kärlek och mycket humor.

 

CYRANO DE BERGERAC spelas på Hipp 19 september - 28 november 2020.

Läs mer om föreställningen och köp biljetter här