""

Vem är Elizabeth Strout?

Elizabeth Strout (född 1956) är en prisbelönt amerikansk författare, vars böcker sålts i miljonupplagor.   

Strout är uppväxt på landsbygden i den amerikanska delstaten Maine, i nordöstra USA. Efter att ha studerat litteratur och juridik, flyttade hon till New York tillsammans med sin man. Där undervisade hon i litteratur och fick en dotter, samtidigt som hon fortsatte att skriva. Hennes litterära genombrott kom när hon var i 40-årsåldern, med boken Amy och Isabell (1998). Mest känd är hon för sin roman Olive Kitteridge, som belönades med Pulizerpriset 2009. Boken har också filmats och finns som serie på HBO.

Hon säger själv om sin skrivande process: ”Vissa människor har en idé. Jag ser en person, och så börjar jag beskriva vem den personen är.” Hon understryker att hennes böcker inte är biografiska, men att de hämtar inspiration ur hennes eget liv och erfarenheter.   

Mitt namn är Lucy Barton kom ut 2016 och blev snabbt en New York Times bästsäljare. 2018 dramatiserades pjäsen av den skotska dramatikern Rona Munro för The Bridge Theatre i London, med Laura Linney i rollen som Lucy. Uppsättningen blev en succé och flyttades till Broadway där den fortsatte att spelas under 2020. 

Sjukhussäng till höger, kvinna stående till vänster.

Cecilia Lindqvist spelar Lucy i monologen Mitt namn är Lucy Barton på Stadt Hamburg. Foto Emmalisa Pauly.


Läs mer om föreställningen Mitt namn är Lucy Barton och boka biljetter här.