""

Viktiga Historiska systrar

Många är de kvinnor som halkat ur våra historieböcker. Starka, smarta och betydelsefulla människor som påverkat världen men som ingen längre pratar om. Hur kunde det bli så? Varför är det bara gubbar i historieböckerna? I föreställningen Historiska systrar låter vi en mängd fantastiska kvinnor få återerövra sin historia i en tid då Youtube och sociala medier låter dem få komma till tals. I denna presentation får du lära känna flera av karaktärerna pjäsen. Det här är inte fake news! Några är mer kända än andra men här få du veta mer om vad de har gjort i livet samt varför de har blivit hatade och beundrade genom historien.

  Kvinna med långt vit hår med blommor i håret håller på en blå munk och har fula tänder.

MARIE-ANTOINETTE

1755–1793 Mytomspunnen fransk drottning. Redan vid ett års ålder bestämdes att hon skulle gifta sig med Frankrikes blivande kung. Hon sägs ha varit viljestark och stolt men alltid omgiven av en massa rykten och skvaller. Gillade fester och att slösa pengar. När revolutionen kom flydde hon med sin familj. Men de hittades och fördes tillbaka till Paris där de fängslades. 16 oktober 1793 avrättades hon 37 år gammal. Hon hann aldrig göra någon makeup-tutorial på youtube…

Kvinna helt klädd i brynja tittar in i kameran och har ett par svarta moderna solglasögon på nästippen.

JEANNE D’ARC

1412- 1431 Frankrikes nationalhelgon. Började vid 12 års ålder att höra röster som sa åt henne att befria landet från engelsmännen. Hon tog sig till kungen och förklarade att hon skulle leda trupperna mot seger. Kungen lät henne först ta sin plats och hon lyckades också vinna många slag innan kungen tog sig hand ifrån henne. Därefter blev hon tillfångatagen. Hon dömdes till döden och brändes levande på torget i Rouen, bara för att hon hörde röster och hade manskläder…

Man iklädd i röd samet mantel utstrålar ilska, stirrig blick, öppen mun, håller ett svärd.

ZENOBIA

CA 240–270 Krigardrottning som föddes i Palmyra. Välutbildad och talade många språk, bland annat; syriska, grekiska, fornegyptiska och latin. Hävdade själv att hon var ättling till Egyptens drottning Kleopatra. Efter hennes makes död tog hon själv över makten. Hon utmanade Rom och skapade ett eget rike men blev till slut tillfångatagen och fängslades i Rom. Vad som sen hände med henne är inte klarlagt. Ryktet säger att hon charmade sig ut ur fängelset, blev benådad och levde resten av sitt liv på den italienska landsbygden.

Kvinna med svart rakt hår med lugg tittar in in kamera. Hon är klädd i vit kimono och håller en beige pappersfågel i handen.

SADAKO SASAKI

1943–1955 Var en japanska flicka. Hon var två år när USA fällde atombomben över Hiroshima. När hon var elva år konstaterades det att hon fått leukemi till följd av bomben. Genom en vän fick hon höra talas om myten med papperstranor. Den myten säger att om man viker tusen tranor kommer ens önskan att gå i uppfyllelse. Sadako önskade att bli frisk. Hon hann inte vika sina tranor innan hon dog… Än idag skickar barn från hela världen papperstranor till Japan för att hylla freden och minnas Sadako.

  Kvinna med stor hatt med fjäder ser drömsk ut i blicken, hon tänker på någonting. Hon håller en fjäder i den ena handen och ett vitt papper i den andra.

DROTTNING KRISTINA 

1626–1689 Var bara sex år då hon förlorade sin pappa i krig och kröntes till drottning när hon var tjugotre år gammal. Hon var bildad och språkkunnig men trivdes inte som drottning. Hon abdikerade, stack till Rom och blev katolik.

Kvinna iklädd i vikinga hjälm med horn. Hon har en arg blick och en lång fläta över axeln. Hon håller en blodig yxa i handen.

HERVOR

900-TAL Var en vikingakvinna, kanske fanns hon på riktigt kanske är hon en blandning av alla de sägner om vikingakvinnor som finns. En sak är i alla fall säker och det är att hon var cool och mäktig.

Kvinna med arg blick bitter i en pocketbok. Hon är klädd i svart skinnjacka och har en leopard bandana med 2 säkerhetsnål i.

KATHY ACKER

1948–1997 Punkförfattare som växte upp i New York. Hade många typer av jobb förutom författande, allt från kontorist, till galen videkonstnär. En del säger att hon ljög om sin ålder och egentligen var född 1944. Hon var öppet bisexuell och gillade att chocka sina läsare. Skrev om flera klassiker i en galen uppbruten stil. Tog inte skit från nån.

Man iklädd som kvinna med 50-tals rund hatt och mörkgrå kappa. Han tittar inne i kameran med neutral blick.

ROSA PARKS

1913–2005 Afroamerikansk medborgarrättskämpe. Tidigt engagerad i alla människors rätt att bli behandlade lika då hennes morföräldrar var före detta slavar. Blev känd för resten av världen då hon 1955 vägrade lämna företräde till en vit man på bussen. Hennes protest blev i praktiken startskotten för en rörelse som förde kampen om svarta och vitas lika rättigheter. Den svenska artisten Säkert! har skrivit en låt där hon sjunger om henne. 

Kvinna klädd i gulfärgad hatt och dräck med röd rosett runt hakan. Hon har en vänlig blick och håller en uppstoppad räv i famnen.

ANNE LISTER

1791–1840 Var en brittisk adelskvinna som efter sin död har blivit känd för sina dagböcker. I dagböckerna skrev hon om kvinnorna hon älskade och hade kärleksaffärer med. Och eftersom det var 1800-tal och förbjudet att vara lesbisk skrev hon dagböckerna i kodspråk. Först efter hennes död kunde man avkoda dagböckerna och ge ut dem. Just nu kan du se en TV-serie om hennes liv på HBO. 

Blassé kvinna med blond peruk och stor lilla rosett runt halsen tittar inne i kameran och håller en blåfärgad porslin tekopp i handen.

MARGARETH THATCHER

1925–2013 Var en brittisk premiärminister som gick under smeknamnet Järnladyn. Hon var den första kvinna som innehade posten och ansågs vara kall och hård. Innan hon blev politiker var hon kemist. Många hatade henne och än i dag kan du köpa tröjor där det står: ”I still hate Thatcher.”

Kvinna klädd i blå sidentyg runt huvudet och med en silvrig krona har en from uppsyn

JUNGFRU MARIA

LEVDE KRING ÅR 0 Jungfru Maria, även kallad Heliga Guds Moder och Madonna är rätt och slätt Jesus morsa. Hon blev utvald av Gud att föda hans son. Ängeln Gabriel kom en natt och berättade detta för henne och Jesus föddes senare i ett stall. Utan Maria ingen begynnelse av vår tideräkning, inga julklappar på julafton (Jesus födelsedag) och inga vise män som kommer med rökelse och myrra. Jungfru Maria har även inspirerat sångerskan Madonna (som betyder Vår fru) till sitt artistnamn. 

Kvinna klädd i svart skinnjacka med skinnhätta och svarta flyg solglasögon på pannan. Hon ser glad ut och självsäker.

AMELIA EARHART

1897–1937 Hon var den första kvinnan att flyga över Atlanten i ett eget flygplan. Hon älskade att flyga och bestämde sig för att ta alla medaljer och utmärkelser man kunde få genom olika flyguppvisningar och långflygningar. Vid ett flertal tillfällen gick planen hon flög med sönder, men hon lyckades alltid reparera dem genom att klättra ut på vingarna och laga dem mitt under pågående flygning. Sorgligt nog försvann Amelia mystiskt under en av sina långflygningar – förmodligen störtade hon ner i Atlanten då hon inte fick kontakt med landningsbanan via sin radio.
kvinna med axellångt blont hår har en mörkgrå uniformsmössa och frånvarande blick.

IRMA GRESE

1923–1945 Var en tysk fängelsevakt i flera koncentrationsläger under andra världskriget. Kallades för den blonda besten. Efter krigsslutet blev hon ställd inför rätta och dömd till döden. Någon har sagt att hon gav den kvinnliga grymheten ett ansikte.

Man klädd i gulfärgade klädder och mössa håller en 50-tals mikrofon i handen och sjunger och har svarta runda solglasögon på sig samt en lång örhänge med många pärlor.

OM KHALSOUM

1899-1975 Var en skönsjungande superdiva och megakändis framförallt i Egypten och i övriga arabvärlden. Som liten extraknäckte hon som sångerska på olika kalas, men blev tidigt upptäckt och arbetade som sångerska livet ut. I närmare 35 år kunde man höra henne sjunga live i radio en gång i månaden. Hon blandade klassiska sånger med populärmusik vilket gjorde att alla älskade henne.

 

HISTORISKA SYSTRAR spelas för skolor i Malmö på vardagar och för allmänheten på helger under perioden 5 sept - 5 okt 2019.

Läs mer om föreställningen och boka offentliga biljetter