""

Shakespeare inleder invigningsvåren!

I vår öppnar Malmö Stadsteater sitt helt ombyggda teaterhus på Kalendegatan i centrala Malmö. Det anrika Hipphuset genomgår just nu en fantastisk förvandling och snart öppnar vi dörrarna till en mer varm och välkomnande mötesplats.

Nu kan vi presentera att invigningsföreställningen på Malmö Stadsteaters stora scen Hippodromen den 24 februari blir En midsommarnattsdröm – William Shakespeares mest älskade och magiska komedi, där de djuriska drifterna är som starkast och natten som mörkast. Under våren kommer också publiksuccén Monicas vals tillbaka, och på Studion högst upp i huset blir det urpremiär för Otherness – ett helt nyskrivet lokalt stycke dokumentärteater. Malmö Stadsteater ska öppna upp mot Malmö, det nya Malmö såväl som mot det gamla. Hipphuset ska vara en mötesplats för alla. Idag släpps biljetterna till alla vårens föreställningar!

Humor, mörker och magi i Shakespeares En midsommarnattsdröm

En midsommarnattsdröm. Foto: Johan Sundell

I Hippodromens nya inbjudande teaterrum, helt i Shakespeariansk anda, inleds våren med En midsommarnattsdröm. Teaterchefen Kitte Wagner ser mycket fram emot öppnings-våren med en teaterrepertoar som speglar hennes teaterdröm om det nya Malmö Stadsteater i Hipphuset:

– Vi är en ensembleteater som i huvudsak har i uppdrag att spela dramatisk teater. Hippodrom-scenen har haft svårigheter att bemöta drömmen när det gäller siktlinjer och akustik. Men med ett ombyggt och helt nyanpassat rum ska vi nu som den ensembleteater vi är lyfta magin i Hippodromen och öppna våren med en modern version av Shakespeares vackraste och roligaste komedi: En midsommarnattsdröm iscensatt av vår prisbelönade hus-regissör Sara Cronberg. Det var ju också En midsommarnattsdröm som var Malmö Stadsteaters invigningsföreställning redan 1944, säger Kitte Wagner.

Monicas vals kommer tillbaka i jazzklubbsmiljö

Monicas vals. Foto: Johan Sundell

Även publik- och kritikersuccén Monicas vals kommer tillbaka, och nu i den jazzklubbs-sättning som var tänkt från början. Föreställningen fick ett sagolikt mottagande när den spelades hösten 2018 och kort under pandemin 2020. Därför känns det extra härligt att kunna erbjuda den igen – både till alla som inte fick biljett sist och till alla dem som så gärna vill se föreställningen igen:

– Hippodromens teaterrum ska kunna förändras och vi kommer kunna göra mer totalteater i linje med Hipps teater- och nöjeshistoria fast i modern tid. Därför återupplivar vi nu en av våra senaste stora publiksuccéer: Monicas vals. Denna gång så som ursprungsdrömmen var: som en riktig jazzklubb med en cafésättning av bord på golvet i salongen, säger Kitte Wagner.

Otherness – nyskriven dokumentärteater på Studion

Magdi Saleh. Foto: Jenny Baumgartner

 På Malmö Stadsteater finns också rum för ensemblens egna kreativa idéer manifesterad genom vår workshop-metod. Med Otherness har en av ensemblens skådespelare, Magdi Saleh, de senaste 1,5 åren jobbat fram ett nyskrivet stycke dokumentärteater som bygger på intervjuer med människor om hur det känns att vara annorlunda. På Studion har Magdi fått möjlighet att jobba fritt med sin vision, sin önskan om cast och sin berättelse, säger Kitte Wagner.

Ett fullständigt invigningsprogram för hela teaterhuset med visningar och mycket annat, kommer att presenteras längre fram. Under december kommer nycklarna till den färdiga byggnaden att lämnas över till Malmö Stadsteater och teatern kommer att kunna börja flytta in i de nya lokalerna. I samband med detta kommer vi även att släppa ett program för visningar och aktiviteter för allmänheten under invigningsvåren.

Läs mer om vårens föreställningar!

Relaterade föreställningar