Ung svart flicka står med flyttlåda i händerna och tittar allvarsamt in i kameran

Unik musikteaterföreställning med Bob Dylanlåtar på Hippodromen!

Den musikaliska succé-pjäsen Girl from the North Country får sin Sverigepremiär på Malmö Stadsteaters scen Hippodromen den 8 mars 2025, med namnet Flickan från landet i norr. Pjäsen är skriven av den irländske författaren och regissören Conor McPherson med musik och låttexter av Bob Dylan. Till Malmö Stadsteaters uppsättning har kompositören och textförfattaren Mikael Wiehe nyöversatt Bob Dylans låttexter till svenska, och för regin står Martin Rosengardten. Idag 13 juni släpps biljetterna!

Flickan från landet i norr är en musikalisk mustig familjehistoria som våren 2025 tar plats på Hippodromens scen med liveband och stor ensemble. Bob Dylans dynamiska sånger, i nyöversättning av Mikael Wiehe, vävs in i en berättelse om kärlek, brustna drömmar, hemligheter, hopp och förtvivlan. Publiken kommer att få uppleva legendariska låtar av Bob Dylan som de aldrig har hörts förut, som t ex I Want YouHurricaneForever YoungSlow Train Coming och Like A Rolling Stone. Berättelsen utspelar sig på 1930-talet i Duluth, Minnesota (som för övrigt är Bob Dylans hemstad). Nick Laine står på ruinens brant och gör vad han kan för att rädda sitt familjeägda pensionat. Han är skyldig mer pengar än han någonsin kan betala tillbaka. Hans pensionat fylls gradvis upp av nya och gamla hyresgäster, och med dem livsberättelser om längtan, raseri, passion, förluster och strimmor av hopp. Här bär alla på en hemlighet.

På Malmö Stadsteater har regissören Martin Rosengardten tidigare stått bakom uppsättningar som Det svarta vattnet (2017), Minnesstund (2019), Son Fader Moder (2021), Bang (2022-2024), samt musikalen Everybody’s talking about Jaime (Malmö Opera 2023). Han ser oerhört mycket fram emot att regissera Flickan från landet i norr:

– Det ska bli väldigt roligt att göra en sådan här typ av musikteaterföreställning. En stor ensemble, en blandning av stadsteaterns skådespelare och sångare, musikalartister, musiker och skådespelare utifrån ska tillsammans berätta den här mycket täta historien. Bob Dylans välkända låtar blir en del av berättelsen och framförs på ett lite annat sätt än vi är vana vid att höra dem och med Mikael Wiehes drastiska och krasst poetiska översättning tillsammans med ett fantastiskt band på scen kan det bli något alldeles extra. Det här är en pjäs som tillsammans med musiken verkligen griper tag och säger något om oss idag trots att den utspelar sig på en plats lång härifrån i en helt annan tid. Jag ser oerhört mycket fram emot repetitionerna, säger Martin Rosengardten.

I rollerna se vi bl a musikalartisten Leila Jung (Everybody’s talking about Jaime på Malmö Opera), Martin Urech (Titus Adronicus på Östgötateatern och Jesus Christ Superstar på Dalhalla), Hans- Peter Edh och Mari Götesdotter (Monicas vals m fl) och många fler.

Här kan du boka biljetter och läsa mer om föreställningen, konstnärligt team och alla medverkande.

 

Girl from the North Country är både musikteater och en bok av Conor McPherson, och sånger med musik och text av Bob Dylan. Den hade premiär på The Old Vic, London, i juli 2017, i en produktion regisserad av Conor McPherson, och överfördes senare till West End och Broadway, producerad av Tristan Baker och Charlie Parsons. Den har också turnerat i Australien, Irland, Storbritannien och USA. Pjäsen utspelar sig på ett pensionat 1934 i Duluth, Minnesota, Bob Dylans födelseplats. Projektet startade när Dylans management kontaktade McPherson och föreslog att man skulle skapa en pjäs med Dylan-låtar. Presenteras efter överenskommelse med Music Theatre International. Ursprungligen producerad av Tristan Baker och Charlie Parsons för Runaway Entertainment.