""

Arkitekterna Haworth Tompkins - vilka är de?

När Hipp renoveras måste det ske med omsorg. Det K-märkta huset, som invigdes som en cirkus 1899, har genom tiderna varit teater, kyrka och teater igen. Malmö Stadsteaters teaterchef Kitte Wagner, som kom till Malmö med erfarenhet av att bygga om Nörrebro Teater i Köpenhamn, visste från början när renoveringsplanerna satte igång, att det gäller att hitta rätt arkitekt. Någon som både hanterar det specifika med ett teaterrum, att skapa en varm och demokratisk mötesplats och arbeta med de förutsättningar som en K-märkning innebär. När hon hittade Haworth Tompkins stod alla stjärnorna rätt. Så vilka är de då - dessa arkitekter?

 

Haworth Tompkins är en välrenomerad arkitektbyrå baserad i London, England. Byrån startades 1991 av arkitekterna Graham Haworth and Steve Tompkins som genom åren specialiserat sig inom byggnader för kulturverksamhet, och de har genom åren arbetat med ett stort antal teatrar. De har vunnit över 150 designpriser, bl a Stirling Prize 2014 för ombyggnationen av the Everyman Theatre i Liverpool. Teaterns fasad pryds, i samklang med teaterns namn, av över 100 helfigurporträtt av helt vanliga Liverpool-bor. The Everyman Theatre var från början ett kapell från 1800-talet som gjorts om till teater på 1970-talet.

Everyman Theatre i Liverpool

The Everyman Theatre i Liverpool

Haworth Tompkins själva beskriver det som att de inte har en speciell designstil, utan arbetar utifrån ett antal gemensamma värderingar: Hövlighet, Professionell ansvarsfullhet och Hållbarhet. Utöver kulturverksamhet arbetar de mycket med bosociala projekt och de är aktiva i rörelsen Architects Declare som arbetar för ökad hållbarhet inom branschen. Ett sätt att arbeta hållbart är just att renovera gamla byggnader varsamt, och ge dem minst 100 år ytterligare av liv. Precis som i arbetet med Hipp har de arbetat respektfullt med K-märkta Theatre Royal Drury Lane från 1674, i Londons West End. 

 

Salongen I Theatre Royal Drury Lane

Theatre Royal Drury Lane

 

Haworth Tomkins arbetade i mitten av 2010-talet med uppfräschningen av National Theatre på South Bank i London. Detta fantastiska exempel på arkitekturstilen brutalism renoverades löpande under flera år i samverkan med teatern, kulturarvsspecialister, historiker, grannar m fl. Målet var att öppna upp byggnaden, som kändes stängd mot omvärlden, mot vattnet och göra byggnaden mer inbjudande för besökarna. Man öppnade upp delar av betongytorna, ersatte dem med glaspartier med insyn in i serveringar och foajé. I likhet med hur man tänkt kring Hipp, som kommer att öppnas upp genom ett nytt café ut mot Kalendegatan.

 

Fasad National Theatre London

National Theatre, London

 

Young Vic i London var en teater från 1970-talet som hade växt ur sina lokaler. En gammal köttaffär fungerade som entré till teatern och för att skapa mer utrymme byggde man ut teatern runtomkring dessa centrala delar. Genom att kombinera foajén med ett café gjorde man teatern till en populär mötesplats även dagtid. Cafégäster, all teaterns personal och teaterbesökare tar alla vägen via cafét in till teatern. Precis så kommer det också att fungera på Kalendegatan. Caféet kommer att fungera som teaters entré, teaterns reception och personalingång. Vi hoppas att det ger ett levande myller och en öppenhet till teatern som vi tidigare inte har kunnat erbjuda.

 

Foajén på Young Vic

Foajén tillika caféet på Young Vic, London

När Nicholas Hytner och Nick Starr bestämde sig för att bygga den första fullskaliga teatern som byggts i London på över 80 år - Bridge Theatre - anlitade de Haworth Tompkins. Teatern har en helt flexibel salong som kan anpassas från 900 platser och neråt i ett antal olika variationer från arenateater till ståpublik på golvet. Vissa delar av dessa tankar har Haworth Tompkins tagit med sig till Hippodromen, som kommer att kunna ha flera olika uppställningar i salongen, men som max ca 500 platser. Tanken är att salongen ska kännas mer intim och passa bättre för dramatisk teater än vad den tidigare salongen gjorde.

 

Scen och salong på Bridge Theatre

Scen och salong på Bridge Theatre, London

 

Här kan du läsa mer om Haworth Tompkins. De på Haworth Tompkins som är huvudarkitekter för ombyggnaden av Hipp heter Steve Tompkins, Roger Watts och Martin Lydon.
Tidningen The Guardian utsåg Steve Tompkins till "Most influential person in Brittish Theatre" 2019. Andrew Lloyd Webber kom på tredje plats...

Ombyggnaden sker i samarbete mellan White Arkitekter och Haworth Tompkins.