Fler toaletter i källaren

Huvudanledningen till att vi bygger om Malmö Stadsteaters teaterlokaler i Hipphuset är för att förbättra publikens upplevelse under besöket. Tidigare har köbildning till damtoaletterna varit ett problem framför allt vid föreställningspaus. För att lösa detta kommer det nu att finnas fler toaletter i källaren och samtliga toaletter på teatern blir könsneutrala. I det här reportaget fördjupar vi oss kring processen och designen samt byggandet av toaletterna i källaren.

 

  Byggarbetsplats i källarenEfter att hela källaren rensats ur påbörjades arbetet med att bygga upp toalettbåsen. Det blir som tidigare – flera toaletter på var sida om trapporna när du kommer ner. 

Golvläggaren lägger kakelGolvbeläggningen består av kakelplattor av delvis återbrukat material. Materialet är både hållbart, vackert och lätt att städa. Färgskalan går igen i väggbeklädnaden.

Toalettbås i radToaletterna kommer att vara fler till antalet och alla bås har en speciell storlek. Två av toaletterna kommer att vara extra stora och övriga mindre. Väggarna följer formerna i taket, som är en markerad solfjäderformation. Därav är varje toelettbås unikt och ej rektangulärt, utan har mer formen av tårtbit. 

 

Ett toalettbåsI varje toalettbås finns ett jättelitet handfat, då många efterfrågar handtvätt inne i båset. Om du tycker att handfatet är för litet finns även ett par större tvättställ utanför toalettbåsen.

 

Skiss på toalettbås från arkitekternaPå denna skissbild från arkitekterna Haworth Tompkins ser man hur ett färdigt toalettbås kommer att se ut.

  Toalettbås i rad

Dörrarna till toalettbåsen är hängda så att dörren står öppen när toalettdörren är olåst, dvs ledig. På så sätt ökas smidigheten. När du kommer in i rummet ser du på en gång vilka toaletter som är lediga, och slipper gå och rycka i dörrar eller titta efter grön markering vid handtaget. Alla toalettbås är markerade med WC för att öka tillgänglighet och inkludering. 

Källaren på Hipp med obemannad garderob och toaletterNär du kommer ner i källaren möts du av ett rum med obemannad garderob och en plats där du kan vänta på dina vänner utanför toaletten. (Det kommer även att finnas en bemannad garderob i foajén.) Toaletterna är till höger respektive vänster sida av rummet och de kommer att vara sjutton till antalet, samt ett rum med separat urinoar. På denna bild syns tydligt solfjäderformationen i taket som toalettbåsens väggar följer.