Johanna Garpe

Regissör

Om Johanna

Johanna Garpe är regissör och professor vid Stockholms konstnärliga högskola. Hon står bakom ett trettiotal uppsättningar inom teater, opera och musikal i Sverige och utomlands. Johanna Garpe är utbildad i operaregi på Operahögskolan, och har en teaterregiutbildning från Dramatiska Institutet. 2008 blev hon professor i musikdramatisk gestaltning på Operahögskolan i Stockholm.

Johanna Garpe satte 2001 upp publiksuccén Dorian Grays porträtt på Hipp.

Hon har bland annat satt upp föreställningar på Stockholms stadsteater, Göteborgsoperan, Kungliga Operan, Drottningholmsteatern, Folkoperan, Malmö Stadsteater samt i SVT. Hon har regisserat i Tyskland på operan i Kiel, operan i Bonn och Internationale Händel Festspiele.

Johanna Garpe var kulturråd i London 2004–2008 och representerade då Sverige i kulturfrågor. Hon har varit projektledare för större festivaler och evenemang i Storbritannien och Sverige, bland annat 350-årsjubileet av handelsavtalet mellan Sverige och Storbritannien. Johanna Garpe har arbetat med samarbetsprojekt mellan svenska och brittiska kulturorganisationer som National Theatre, BFI London Film Festival, The Royal Court Theatre, Barbican, Wigmore Hall m fl och initierat samarbetsprojekt mellan brittiska och svenska universitet och högskolor.

År 2010 regisserade hon Tamerlano (Timur Lenk) på Internationale Händel Festspiele i Tyskland samt Don Giovanni på Drottningholmsteatern. År 2011 regisserade hon Karmelitsystrarna på operan i Stockholm samt tillträdde en tjänst som professor vid Operahögskolan i Stockholm. År 2013 regisserade hon Benjamin Brittens opera Peter Grimes på Kungliga Operan, och 2014 satte hon upp Karl Gerhard –  en fantasi om en revykung på Stockholms stadsteater samt tillträdde en professur i Vokala och kroppsliga praktiker på Stockholms konstnärliga högskola. 2015 stod hon bakom urpremiären av Livläkarens besök på Stockholms stadsteater, och 2016 regisserade hon Donna Juanita på samma teater, båda dramatiserade av Johanna Garpe och Erik Norberg.