""
""

Ramez Mhaanna

Kompositör

Om Ramez

Ramez Mhaanna är en internationellt erkänd klassisk pianist. Han är utbildad vid Musikhögskolan Gnesin i Moskva och Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Från tidig ålder har han vunnit priser i danska och internationella pianotävlingar, bland annat första pris i Berlingske Tidernes Klassiske Musikkonkurrence 2006, första pris i "Musica Classica" i Moskva 2010 och första pris i "Musical Seasons in Prague" 2011. Under de senaste åren har han bl a belönats med en Silvermedalj i 1:a Wienermusiktävlingen 2019 och priset för bästa framförande av dansk repertoar i Copenhagen Lied Duo Competition 2019. Utöver det är han mottagare av ett antal hederspriser, bl a Leonié Sonnings Talentpris 2019, Carl Nielsen & Anne Marie Carl-Nielsens Talentpris 2020, Rødovre Musikpris 2022 och har fått tillstånd att låna en helt ny Steinway flygel av Augustinus Foundation 2021.

Ramez har framfört solo- och kammarmusikkonserter på framstående musikfestivaler i Danmark som Copenhagen Summer Festival, Kulturmødet Mors och Bornholms Musikfestival, och på arenor som Tivoli Concert Hall, Den Sorte Diamant, DR Koncerthuset och Musikhuset Århus. Han har uppträtt som solist med orkestrar som Århus Symfoniorkester, Nordic Chamber Orchestra, Qingdao Orchestra, Royal Danish Academy of Music Symphony Orchestra och Københavns Sinfonia.

Under åren 2017/2019 turnerade Ramez ofta i Kina och har uppträtt i mer än 30 olika stora konserthus i landet. Under sin vistelse i Ryssland har han uppträtt i prestigefyllda festivaler som "V storonu Vyborga och "Levithan festival".

2021 släppte Ramez och violinisten Christine Bernsted två kritikerrosade album, deras debutalbum med Beethovens Kreutzersonata & Schuberts Fantasy för violin och piano och ett album med Nordic Music, Violinsonater av Grieg och Nielsen.

Ramez har i samarbete med Christine Bernsted producerat podden CLASH som är en alternativ podcast om klassisk musik som gör genren mer tillgänglig för en bredare publik. Programmet har kallats "original och insiktsfullt" av danska tidningen Politiken.

Tillsammans med Drag Queen Betty Bitchslap har Ramez skapat showen Kinky Classics som kombinerar humor, drag och klassisk musik, uppförd påTeater Grob.

Ramez är dansk med rysk och libanesisk bakgrund.

Läs mer om Ramez Mhaanna här

Medverkande som skådespelare

Medverkande som konstnärlig team