Wajdi Mouawad

Författare

Om Wajdi

Wajdi Mouawad är en libanesisk-kanadensisk författare, skådespelare och regissör. Han är känd i den franska och kanadensiska teatervärlden för politiskt engagerade verk som t ex pjäsen Scorched från 2003 (på franska Incendies och på svenska Bränder).

Wajdi Mouawad föddes i Libanon 1968, men flydde det krigshärjade landet med sin familj och bodde i Paris några år innan han bosatte sig i Montreal. 1991, kort efter hans examen från National Theatre School, inledde han en karriär som skådespelare, författare, regissör och producent.

Pjäser han skrivit är t ex Birds of a Kind (Generalguvernörens litterära pris, 2019), Wedding Day at the Cro-Magnons’, Tideline, och Scorched. Den senare filmatiserades och Oscarsnominerades 2010 (på franska Incendies och på svenska Nawals hemlighet).

2000–2004 var han konstnärlig ledare för Montreals Théâtre de Quat'Sous. Han har mottagit ett flertal priser och utmärkelser för sitt författarskap och som regissör, inklusive år 2000 Generalguvernörens litterära pris för drama, 2002 Chevalier de l'Ordre National des Arts et des Lettres (Frankrike) och 2004 Prix de la Francophonie. Han har varit konstnärlig ledare för National Arts Centre French Theatre i Kanada, och är sedan 2016 chef för Théâtre national de la Colline i Paris.

Medverkande som konstnärlig team