""

Vad är artificiell intelligens?

Det finns inte ett heltäckande svar på frågan om vad artificiell intelligens (AI) är men för enkelhetens skull kan vi beskriva AI som ett sätt att programmera datorer på. I stället för att säga till datorn exakt vad den ska göra, programmerar vi den så att den förstår problem och löser dem på egen hand.

Foto: Emmalisa Pauly 

Vi möter AI:n varje dag i till exempel Googles sökmotorer, Siri och Alexa men också i de algoritmer som styr flödet i sociala medier. Det är ett AI som styr när du får en notis om kommentarer på Instagram och vad som ligger först i ditt flöde. Det är ett AI som rekommenderar vad du ska se härnäst på Netflix, baserat på vad för typ av serier och filmer du brukar vilja se. Det finns AI:n som kör bilar, skriver text, ställer diagnoser på sjukhus genom att jämföra hundratusentals röntgenbilder på väldigt kort tid och så finns det AI i spel som botar och NPC:s.

Alla dessa exempel är exempel på specificerad AI, det vill säga AI:n programmerade att göra en enda sak. AI:t Deep Blue vann 1997 över världsmästaren Garry Kasparov i schack. Men Deep Blue skulle inte kunna köra en bil, tipsa om en bra serie, eller ens spela Candy Crush. Deep Blue kan bara en sak: spela schack riktigt, riktigt bra.

Sedan finns det som kallas generell AI, eller AGI. Generell AI finns än så länge bara som idé, men bygger på tanken att en maskin kan lära sig vad som helst och dra egna avancerade slutsatser. Den kan köra bil och spela schack samtidigt och ändå orsaka mindre skada i trafiken än vi människor.

Foto: Emmalisa Pauly

Tänk då om en dator skulle kunna lära sig saker bättre än en människa. Lösa problem bättre än en människa och även lära sig hur den ska kunna lära sig bli ännu bättre. Tänk om en sådan dator skulle bli medveten om sin egen existens. Du skulle kunna bli vän med en dator, ha en lärare som är en maskin eller kanske till och med ett AI som statsminister.

Är vi redo för det? Kanske borde vi lära oss mer om hur AI:n fungerar innan vi bestämmer oss...

EMMA BEXELL STANIŠIĆ ÄR DRAMATURG OCH HAR SKRIVIT MANUSET TILL AI-PARTIET.

LÄS MER OM AI-PARTIET

Relaterade föreställningar