Kampanjbilder

Höstens första premiärer på Hippodromen och Intiman

Idag presenterar vi höstens första premiärer! Tillsammans med den skotska teatern The Royal Lyceum Theatre Edinburgh sätter vi på Intiman upp föreställningen Två systrar – en nyskriven komedi om minnen, drömmar och tonårsångest. Förutom tre skådespelare ur ensemblen medverkar också en hel klass teaterelever från Malmö latinskola. På Hippodromen öppnar vi höstsäsongen med Charlie Chaplins mästerverk Diktatorn, en lekfull slapstick-satir om maktens män med stor ensemble i regi av Sara Cronberg. Idag släpps biljetterna till både Två systrar och Diktatorn!

Minns du sommaren då du var 16 år? Vad skulle du idag vilja berätta för ditt 16-åriga jag? I föreställningen Två systrar återvänder systrarna Emma och Amy till sitt barndomsparadis, en camping vid havet. Denna nyskrivna pjäs av den hyllade skotske dramatikern David Greig lyfter tankar om identitet, relationer och att bli vuxen. Föreställningen hade sin urpremiär i vintras i Edinburgh med en brittisk ensemble samt Malmö Stadsteaters skådespelare Erik Olsson. När produktionen nu kommer till Malmö är ensemblen svensk med Erik i samma roll som semestercharmören DJ Lance, och systrarna spelas av Sandra Stojiljkovic och Dodona Imeri.

Repetitionsbild med två personer tittar på varandra. Parasoll av halm i mitten.
Wils Wilson regisserar Två systrar, en nyskriven komedi av David Greig om minnen, drömmar och tonårsångest. Här syns hon tillsammans med skådespelaren Erik Olsson från repetitionerna i Edinburgh i vintras. Föreställningen är en samproduktion med The Royal Lyceum Theatre i Edinburgh. Foto: Stuart Armitt

Regissören är skotska Wils Wilson som längtar efter att börja repetera på Intiman:

– I den här föreställningen vill jag för ett ögonblick få varje person i publiken att med medkänsla och nyfikenhet möta sitt eget 16-åriga jag. Vad skulle du vilja säga till dig själv? Jag är så exalterad över att skapa Två systrar i Malmö. Det är underbart för mig att arbeta med dessa otroliga svenska skådespelare. Jag älskar Intiman – den scenen har en unik koppling mellan skådespelarna och publiken, som är perfekt för den här produktionen. Jag ser också fram emot att arbeta med kören av Malmöungdomar från Malmö latinskola – det är ett speciellt projekt!, säger Wils Wilson.

Två systrar är en samproduktion med The Royal Lyceum Theatre i Edinburgh, och får Sverigepremiär på Intiman den 7 september 2024.

Kostymskisser på Diktatorn
Kostymskisser av Franciska Zahle till föreställningen Diktatorn. Det är en bitande satir över Hitler och nazismen, där Charlie Chaplin i den legendariska filmen från 1940 spelade dubbelrollen som dels en fattig judisk barberare och dels diktatorn Hynkel. Foto: Erik Roman

På Hippodromen blir höstens stora ensembleföreställning Charlie Chaplins satir Diktatorn, i nybearbetning av Sofia Fredén och i regi av Sara Cronberg, som står bakom flera succéer som t ex En midsommarnattsdrömÖgonvittnen och OrlandoDiktatorn är en bitande satir över Hitler och nazismen, där Charlie Chaplin i den legendariska filmen spelade dubbelrollen som dels en fattig judisk barberare och dels diktatorn Hynkel. Diktatorn är ett av Charlie Chaplins absoluta mästerverk och när den kom 1940 sågs den som en kontroversiell film. Den träffsäkra nazistparodin väckte oro och filmen hade svensk premiär först 1945.

Regissören Sara Cronberg fascineras av Charlie Chaplins verk som ligger rätt i tiden just nu:
– Vi lever i en polariserad och konfliktfylld tid där längtan efter en stark man som rättar till och skapar ordning ligger nära till hands. Chaplins mästerverk Diktatorn försöker genom humor spegla något ogreppbart. Chaplin insåg att han liknade Hitler på många sätt till utseendet, men också till både humöret och viljan att till varje pris få uppmärksamhet. Det var den här tanken som fascinerade mig, att gränsen mellan dårskap och förnuft är så hårfin, och som jag kommer ta fasta på i föreställningen, säger Sara Cronberg.

Porträtt på Omid Khansari
Omid Khansari spelar huvudrollen som Barberaren/Hynkel i Diktatorn. Regisserar gör Sara Cronberg. Foto: Privat

 

Omid Khansari spelar huvudrollen i Diktatorn. Han är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö 1998-2002. Omid har medverkat i flera filmer och TV-serier som t ex De drabbadeApstjärnanMidnattssolInnan vi dörÄkta människor och Ronja Rövardotter. På Dramaten har han medverkat i en mängd föreställningar som t ex Den yttersta minuten, och The Mental States of Sweden. På Kulturhuset/Stadsteatern medverkade han nyligen i Våra drömmars stad.

Diktatorn får premiär på Hippodromen den 21 september 2024.

Läs mer om TVÅ SYSTRAR och boka biljetter!

Läs mer om DIKTATORN och boka biljetter!

 

 

 

Relaterade föreställningar