DIKTATORN

Hippodromen
21/09 2024 - 28/09 2024

”Democratia shrunk!”

Av
Charlie Chaplin
Ålder
Rekommenderas från 15 år
Längd
2 timmar 30 minuter
Spelas med paus
Ja

Förlag: The Chaplin Office/Roy Export S.A.S
Originaltitel: The Great Dictator

THE GREAT DICTATOR Copyright © Roy Export S.A.S. Charlie Chaplin™
is a trademark and/or service mark of Bubbles Inc. SA, used with permission.

 

Fler speldatum kommer att släppas efter sommaren

Undrar du ofta vad maktens krigshetsande män egentligen håller på med? Ibland kanske gränsen mellan dårskap och förnuft är hårfin? Välkommen till en lekfull och absurd slapstick-satir om världspolitikens maktberusade spel.  

En barberare är inkallad i ett stort krig, men han har ingen aning om hur man krigar eller kastar granater. Han slår i huvudet och drabbas av minnesförlust. När barberaren efter flera år kommer tillbaka till sin lilla frisörsalong har den galne diktatorn Hynkel tagit makten i hemlandet Tomanien, och barberaren vet inte om alla förändringar som pågår. Någon har till exempel spikat igen frisörsalongen och ritat symboler på alla fönster. Barberaren skrubbar bort klottret, men då ritar polisen till det igen! Hur kan det ha blivit så här? 

Diktatorn är en bitande satir över Hitler och nazismen, där Charlie Chaplin i den legendariska filmen spelade dubbelrollen som dels en fattig barberare och dels diktatorn Hynkel. Diktatorn är ett av Charlie Chaplins absoluta mästerverk och när den kom 1940 sågs den som en kontroversiell film. Den träffsäkra nazistparodin väckte oro och filmen hade svensk premiär först 1945.

Fler speldatum kommer att släppas efter sommaren

konstnärligt team

Bearbetning och regi
Översättning och bearbetning
Scenografi & kostym
Slapstick och rörelsekoreograf
Koreografi
Komposition
Dramaturgi
""

Pressklipp