Monicas vals

Hippodromen
24/03 2023 - 27/05 2023

"Var blev ni av ljuva drömmar?"

Av
Klas Abrahamsson
Ålder
Rekommenderas från 12 år
Längd
3 timmar 10 minuter
Spelas med paus
Ja

 

Förlag: Colombine Teaterförlag

Musikteater
Nyskriven dramatik

FRAGMENT OCH FANTASIER INSPIRERADE AV MONICA ZETTERLUNDS LIV OCH MUSIK

 

Publik- och kritikersuccén Monicas vals är äntligen tillbaka! Nu i den jazzklubbsmiljö som var tänkt från början – med en cafésättning av bord på golvet i ombyggda Hippodromen. 

Alla älskar ju Monica Zetterlund! Hennes speciella röst svävar som ett lekande, solrikt soundtrack i vårt kollektiva minne. Men älskade Monica också Monica? 
I en kalejdoskopisk dröm dansar Monicas vals genom en svensk superstjärnas liv från den söta, späda starten till det oglamorösa bittra slutet – med alkoholen och de rastlösa ambitionerna som en tung släpande reskamrat.  

Med den danska jazzorkestern Benjamin Koppel Quartet, kommer Hippodromen pulsera av låtar signerade Monica Zetterlund.

I rollerna

Louis Armstrong/Bengt/Dompan/Gösta Wilhelmsson/Vilhelm Moberg/Ella

Birgitta Andersson/Vilgot Sjöman/Bill Evans/Tage Danielsson/Jan Troell/Ella

Kurre Järnberg/Leonard Feather/Beppe Wolgers/Svante/Carmen/Max von Sydow/Ella

Elvi/Brittisk reporter/Monica Nielsen/Catrin/Miles Davis/Ella

Sture/Torbjörn/Fransk reporter/John Levy/Bo/Allan Edwall/Ella

Greta/Topsy/Sonya/Liv Ullmann/Ella

Kapellmästare & musiker

Musiker (flygel)

Musiker (slagverk)

Musiker (bas)

konstnärligt team

Författare

Scenografi & kostym

Kapellmästare & arrangemang

Koreografi

Klas abrahamsson

Klas Abrahamsson är författare och regissör. Han har sedan början av 1990-talet varit aktiv främst som dramatiker. Flera av hans pjäser har även spelats internationellt, och hans dramatik finns översatt till bland annat danska, norska, tyska, engelska och estniska. Som regissör har han mest arbetat med egna texter, till exempel monologen Livet kom så plötsligt på Malmö Stadsteater med Petra Brylander.

2009 inleddes ett samarbete med den schweizisk-svenske regissören, dramatikerna och kompositören Erik Gedeon. De två har bland annat samarbetat på sångdramat Ingvar! En musikalisk möbelsagaEvigt ung och Min vän fascisten.

Klas Abrahamsson skrev föreställningen om Monicas Zetterlunds på uppdrag av Malmö Stadsteater, baserat på en idé om en föreställning som genom en kombination av livemusik och teater skulle gestalta Monica Zetterlund som artist och person. Klas Abrahamsson skapade en berättelse som ligger i gränslandet mellan historisk berättelse och fantasier kring en av Sveriges mest älskade artister.

Förlag: Colombine Teaterförlag

Salongskarta med sittplatser och stolsnummer utmarkerade.

Salongen

Sittplatserna i Hippodromen under Monicas vals är placerade som en halvcirkel kring scenen som även inkluderar en del där publiken sitter kring cafébord som på en jazzklubb. Sittplatserna är indelade i fyra sektioner: caféplatser med bord, mittparkett, sidoparkett och balkong. När du bokar biljett väljer du sektion och sedan inom vilken plats- och priskategori i den valda sektionen du vill sitta. Alla platser i Hippodromen har god sikt, men det vi har delat in platserna i priskategorier beroende på hur bra helheten upplevs från respektive plats. Systemet väljer de lediga platser som vi bedömer som de bästa lediga inom den valda kategorin. Vi håller på att byta systemet som hanterar val av biljetter och så snart detta är klart kommer du att kunna välja platser utifrån en salongskarta när du bokar.

Klicka på bilden (OBS! utan caféplatser) eller salongskartan för att visa i större format.

Malmö Stadsteaters stora nyrenoverade teatersalong Hippodromen

Vanliga frågor

Om tillgänglighet

Finns det rullstolsplatser på Hippodromen?

På Hippodromen finns två rullstolsplatser och ledsagarplats alt. en plats för permobil på parkett längst fram till höger. Det finns också två rullstolsplatser på övre parkett. Dessa når du via en hiss som finns till vänster innanför entrén när du kommer in i foajén. Samtliga rullstolsplatser bokas via mail info@malmostadsteater.se.

Läs mer

Erbjuder ni syntolkning på Hippodromen?

Det gör vi! Föreställningsdatum som syntolkas är markerade med ett öga på hemsidan. Biljetter till våra syntolkade föreställningar bokas senast 14 dagar i förväg via mail till info@malmostadsteater.se.

Läs mer

Erbjuder ni textning av föreställningarna på Hippodromen?

Vi textar ett antal av våra föreställningar via appen Thea. Dessa föreställningar är markerade med ett T på hemsidan. Du kan ta del av textningen genom att använda din smartphone och egen surf. Ladda ner appen Thea gärna redan innan du kommer till teatern.

Läs mer

Erbjuder ni hörhjälpmedel på Hippodromen?

Hippodromen är utrustade med ett trådlöst system för hörhjälpmedel. Detta system bygger på en radiosändare som sänder ut till små lokala mottagare. Det finns två möjligheter:

Läs mer
Mer om tillgänglighet

Teaterintroduktion

Under spelperioden erbjuder vi vid ett par tillfällen Teaterintroduktioner. De startar en timme innan föreställningen börjar och kan innehålla allt från att publiken får se när skådespelarna blir sminkade till att någon ur produktionen berättar om arbetet bakom föreställningen. Via länken ser du vilka datum under spelperioden vi erbjuder Teaterintroduktioner till Monicas vals samt temat för respektive tillfälle. Teaterintroduktionerna är kostnadsfria, kräver ingen föranmälan eller att du har biljett till föreställningen för att få delta. De är öppna för alla som är nyfikna på teaterkonsten helt enkelt - välkommen!

Speldatum för Monicas vals
Regissören Sara Cronberg talar till publiken på Malmö Stadsteaters innergård på Kalendegatan.

Jazzkvällar på Innergården

I slutet av april bjuder vi in till två mysiga jazzkvällar på vår nya inglasade innergård. Benjamin Koppel Quartet kör tillsammans med Mari Götesdotter jazzpärlor ur bl a Monicas vals. Jazzkvällarna är gratis och vårt café är öppet!

Läs mer
Mari Götesdotter och Benjamin Koppel Quartet på scen från Monicas vals.

Pressklipp

Du kanske även är intresserad av