""

Kristian Hallberg

Författare

Om Kristian

Kristian Hallberg är född 1982 i Malmö, där han startade Teater Torstenson 2001. Han är bosatt i Stockholm sedan flera år tillbaka och gick ut Dramatiska Institutet våren 2010. Han har skrivit mer än 20 pjäser. Mellan åren 2001-2006 spelade man åtta av Kristians pjäser på Teater Torstenson. 
 

TORSTENSON, LÅT OSS KALLA VÅR SON FÖR DREYFUSS, DE SORGLIGA, mfl är några av Kristians tidiga pjäser som hade urpremiärer på Teater Torstenson. Utan några egentliga resurser blev Teater Torstenson en röst att räkna med i det samtida Malmö som började återfå sitt självförtroende som teaterstad.


 

Året efter det att Torstenson gått i graven kom Kristian in på Dramatiska Institutets dramatikerlinje. Han gick ut 2010 med examensproduktionen SPEKULATION som sattes upp på Dramaten. Parallellt med utbildningen fick Kristian upp pjäser på bland annat Norrbottensteatern och Länsteatern i Örebro. Samtidigt höll han igång skrivlusten genom att skriva pjäser för examens-produktioner på teaterlinjerna Bräkne Hobys folkhögskola och Skärholmens Scengymnasium. Han inledde också sitt samarbete med det som skulle komma att bli Sutoda med pjäserna PRESTATION och KONSPIRATION. 


 

Kristian Hallberg är även medlem i performance-gruppen Casablanca som i början av 2011 spelade Kristians pjäs TRUE LOVE WILL FIND YOU IN THE END i olika lägenheter i Stockholm. Ett annat exempel på de nya scenrum som Kristian skriver för är mobiltelefonteaterföreställningen TAL TILL FOLKET: DEN SVARTA SOLEN, en iscensättning (och bearbetning) av Lotta Lotass’ roman DEN SVARTA SOLEN där Kristian själv lotsade publiken igenom texten via telefon, en efter en.