""

Maria Naidu

Skådespelare

Om Maria

Maria Naidu är dansare och koreograf, och har under många år bl a jobbat som dansare i New York, och på Malmö Stadsteater har hon tidigare medverkat i Blod och eld av Liv Strömquist och Ada Berger.

Maria Naidu är utbildad vid Balettakademien i Göteborg och senare vid Alvin Ailey American Dance center i New York. 

Hon debuterade som dansare 1987 och som koreograf 1989. Maria blev fast anställd 1991 vid det New York-base­rade, internationellt turnerande danskompaniet Jennifer Muller/THE WORKS och tog då ett avbrott från det egna koreografiska arbetet. 

Efter 13 år i NYC och åtta med THE WORKS återvände hon till Europa och eget skapande. 

Sedan flytten har hon, förutom att presentera en mängd egna verk, koreograferat för opera och teater (Norrlandsoperan, Vadstenaakademien, Raseborgsoperaförening, Malmö Opera, Malmö Stadsteater, Teater 23, Teaterhögskolan Malmö, Helsingborgs Stadsteater, Moomsteatern), medverkat i massor av scenkonstproduktioner samt ar­betat som repetitör vid NorrDans och senare vid Carte Blanche, Norges nationella kompani för samtidsdans. 

Hennes verk har visats i Sverige, Finland, Japan, England, USA, Tyskland, Österrike, Indien, Danmark, Norge, Frankrike, Schweiz och på Kuba.

Maria är sedan 1992 en auktoriserad Mullerteknikpedagog och undervisar professionella dansare över hela världen. 

Hon var en av initiativtagarna till kooperativet RÖRELSEN-koreografer i Skåne och driver sedan 2013 MISCELLANEOUS AB som förutom att producera scenkonst utvecklar ett användarvänligt, digitalt kompositionsverktyg för koreografer. 

Medverkande som konstnärlig team