""

Enskilda anteckningar

Den här produktionen spelades på Studion 5/5 2011 - fram till 12/5 2011
inför totalt
30
åskådare Sammanlagt
2
föreställningar
Drama

Enskilda anteckningar är ett kollage baserat på fragment av och om Victoria Benedictsson; dagbokstexter, brev till vänner, facklitteratur och utdrag ur hennes pjäser. Det är fragment som berättar om en kvinna med dubbla motiv och tudelade viljor. Fragmenten svarar inte på vem hon var och inte på varför hon tog livet av sig. Men de berättar kanske om vem hon ville vara och visar bilder från det liv hon upplevde och den närhet hon sökte. Enskilda anteckningar är en dubbelexponerad bild av Victoria Benedictsson.

Ett motiv är aldrig, aldrig någonsin, ett; det är endast en tråd; en liten fibertråd är inte stark nog att sätta den endaste handling igång. Nej, ett motiv är alltid sammansnott av många små trådar… och om man ser noga efter gå dessa snodda små trådar åt olika håll. 
                                                           Victoria Benedictsson i ett brev till vännen Ellen Key

Men den 21 juli 1888 har Victoria Benedictsson motiv och begår självmord. På ett hotellrum i Köpenhamn skär hon sig fyra gånger i halsen med en barberarkniv.
 
Victoria Benedictsson (1850-1888) skapade under 1880 talet ett författarskap under pseudonymen Ernst Ahlgren. I efterhand har hon likställts med Strindberg och Ibsen och hon beskrivs som en av 1880- talets mest framstående författare som mer än någon annan fångat in 80-talisternas sanningsbegrepp. Texterna om Victoria är åtskilliga och oense. Hon har av olika litteraturforskare kallats för: offer, hämdfuria, kvinnorättsaktivist, sanningssägare, lögnerska, osv. Tidiga litteraturforskare har behandlat kärlekshistorien med George Brandes som motiv för självmordet, senare forskare har lyft fram hennes professionella motgångar.

I rollerna

""
Skådespelare
""
Skådespelare

konstnärligt team

Originaltext

Text och regi

Du kanske även är intresserad av