""

Karl-Bertil Jonssons julafton

Den här produktionen spelades på Hippodromen 26/11 2016 - fram till 1/2 2017
inför totalt
13011
åskådare Sammanlagt
36
föreställningar
Jag tog undan paketet och gav det till en fattig
Längd
1 timme 10 minuter
Familjeföreställning

ÅRETS STORA FAMILJEFÖRESTÄLLNING

Karl-Bertil Jonsson är 14 år och jobbar extra på postens paketavdelning innan jul. Han planerar att göra precis som sin idol Robin Hood, och ”ta från de rika och ge till dom fattiga”. Karl-Bertil bestämmer sig för att plocka undan de paket som kommer till rika personer. Sedan ger han sig iväg, utklädd till tomte, på en hemlig färd till slumkvarteren och delar ut julklapparna till alla olyckliga i samhällets bottenskikt. Karl-Bertils pappa blir rasande när han hör vad sonen gjort och tvingar honom att be de rika om ursäkt. Men Karl-Bertils förlåtelseresa blir mer till en triumffärd. Vart han kommer tas han emot som en hjälte.

Tage Danielssons älskade klassiska julsaga är alltid lika angelägen för alla åldrar. I Sara Cronbergs regi får sagan en mer aktuell innebörd med en nutida Karl-Bertil Jonsson. Hur kan vi fira en jul i överflöd när människor omkring oss varken har mat eller bostad? Med underfundig humor väcker Karl-Bertil Jonsson sympati och diskussion över generationsgränserna. 

Tage Danielsson

Tage Danielsson föddes 5 februari 1928 i Linköping och var en svensk författare, poet, manusförfattare, filmregissör, skådespelare och komiker. Tillsammans med Hans Alfredsson skapade han många revyer, till exempel Gula Hund 1964 och Svea Hund 1976, filmer som till exempel Att angöra en brygga 1965 och Picassos äventyr 1978 samt revylustsspelet Fröken Fleggmans mustasch 1982, som blev deras sista gemensamma produktion.

Samtidigt med samarbetet med Hans Alfredson skrev Tage Danielsson flera böcker och gjorde filmer på egen hand; bland dessa kan nämnas böckerna Sagor för barn över 18 år (1964) och Tage Danielssons Postilla (1965), filmerna Mannen som slutade röka (1972) och Ronja Rövardotter (1984) samt musikalen Animalen (1979) med musik av Lars Johan Werle. Mest känd är Danielsson kanske för Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton, ursprungligen en av berättelserna i Sagor för barn över 18 år. Varje julafton visas den i TV, animerad av Per Åhlin, en illustratör som ofta samarbetade med både Hasse och Tage. Nämnas bör även Herkules Jonssons storverk, julkalendern i TV 1969. Danielssons humor kan beskrivas som tidsmedveten och satirisk. Teateruppsättningen på Hipp är första gången berättelsen framförs på en institutionsteater. 

Tage Danielsson avled i oktober 1985 efter att ha drabbats av malignt melanom (hudcancer). Han fick en borgerlig begravning, som ägde rum den 24 oktober på Skogskyrkogården i Stockholm och direktsändes i tv, och gravsattes därefter på Lidingö kyrkogård.

I rollerna

""
Skådespelare

Berättaren

""
Skådespelare

Karl-Bertil Jonsson

""
Skådespelare

Tyko Jonsson

""
Skådespelare

Postförman Goran och Byrådirektör H K Bergdahl

""
Skådespelare

Izabella och Fru Bergdahl

""
Skådespelare

Ingrid Jonsson

""
Skådespelare

Rita Jonsson

""
Kompositör

Ljudläggare

konstnärligt team

Dramatisering

Regissör

Text och regi

Scenografi och kostym

Ljus

""
Kompositör

Ljuddesign

Maskör

Mask

Författare

Originaltext

Pressklipp

Du kanske även är intresserad av