""

Tigern

Den här produktionen spelades på Intiman 3/11 2015 - fram till 1/1 2016
inför totalt
1083
åskådare Sammanlagt
12
föreställningar
Ålder
Rekommenderas från 15 år
Längd
1 timme 15 minuter
Drama
Nyskriven dramatik

En helt vanlig stad i Europa. Mellanstor med ett medeltida torg, uteserveringar, duvor, förbipasserande, turister, hemlösa… En helt normal stad där allt går sin gilla gång när det plötsligt en dag inträffar något onormalt. En tiger rymmer från djurparken.

Av denna verkliga händelse, då en sibirisk tiger skapade kaos i en europeisk stad, skapar den hyllade rumänska dramatikern Gianina Carbunariu en rapp, lekfull och politisk berättelse om vår samtid.

Humoristiskt, ömsint och skarpt berättar Tigern om hur osäkerheten inför framtiden förändrar våra attityder och förhållningssätt till människorna runt omkring oss.

Gianina Carbunariu

"Jag fascinerades av händelsen med tigerhonan och vad den säger om oss och vår rädsla för det främmande. Jag märkte snart att den så kallade främlingen räknades som det största hotet, en påhittad fara som vi enas att vara rädda för utan egentligen ha belägg. Och hur vår rädsla används mot de mest utsatta: de fattiga, immigranter, romer, de hemlösa, de psykiskt sjuka….. Jag valde mockumentären som konstform för att på mitt eget sätt visa att den verkliga världen är full av surrealistiska och absurda situationer." Gianina Carbunariu

Gianina Carbunariu (född 1977) hör till en av Rumäniens mest framgångsrika yngre regissörer, dramatiker och samhällspåverkare. Hon är en av grundarna och initiativtagarna till dramAcum, en plattform för utveckling och spridning av ny rumänsk dramatik. Hennes pjäs mady-baby.edu har översatts till sju språk och sattes under titeln Kebab upp på bl a Kammerspiele München, Schaubühne Berlin samt Royal Court i London. Gianina Carbunariu har medverkat på många festivaler i Europa och listas av flera tidningar som en av de 100 mest inflytelserika kvinnorna i det rumänska samhället.

Jupither Josephsson Theatre Company

Tigern är det nystartade scenkonstkompaniet Jupither Josephsson Theatre Companys första produktion. För regin står kompaniets konstnärliga ledare Sofia Jupither, mångfaldigt prisbelönad för uppsättningar på bland annat Stockholms Stadsteater, Kungliga Operan och Nationaltheatret i Oslo.

Produktion: Jupither Josephsson Theatre Company i samarbete med Dramaten, Malmö Stadsteater, Folkteatern i Göteborg, Riksteatern och Örebro Länsteater.

Produktionen genomförs med stöd av Kulturbryggan, PostkodLotteriets Kulturstiftelse, Stockholms Stad, Kulturrådet, Pro Suecia Foundation och Rumänska Kulturinstitutet.

I rollerna

""
Skådespelare

Tolken, Bilägaren, Skolan, Noshörningen

""
Skådespelare

Taxichauffören, Duvan, Bilen, Sälen

""
Skådespelare

Uteliggare 2, Franska turisten, Bankdirektören, Flickvännen, Isbjörn 2

Japanska turisten, Gråsparven, Intervjuaren, Banktjänstemannen, Djurskötaren, Babianen

""
Skådespelare

Uteliggare 1, Kråkan, Pensionären, Läkaren, Isbjörn 1

konstnärligt team

Författare

Originaltext

Regissör

Regi

Scenografi

Kostymdesigner

Kostym

Pressklipp

Du kanske även är intresserad av