Fassbinder

Fassbinder - rebellen som utmanade konsten och samtiden

Hans filmer och pjäser har en självklar plats i den samtida konsthistorien och var en del av “nya vågen” som bidrog till filmens utveckling under 1970-talet. Rainer Werner Fassbinder var regissören som vågade visa upp det sårbara, utsatta hos människan och lyfta kontroversiella ämnen. Rädsla urholkar själen var hans stora filmgenombrott 1974. Berättelsen om Emmi och Alis kärlekshistoria över gränserna berörde publiken och synliggjorde rasismen i efterkrigstidens Europa.

Från teater till film

Den tyske filmregissören Rainer Werner Fassbinder är känd för filmer och pjäser som Petra von Kants bittra tårar, Maria Brauns äktenskap och Rädsla urholkar själen under 1970-talet. Han var en kontroversiell filmskapare på sin tid i Västtyskland på grund av att han vågade ta upp ämnen som var tabu att prata om. Filmerna och pjäserna är politiska porträtt av utsatta, utnyttjade människor och centrerar kring ämnen som sexualitet, klass, utanförskap, ensamhet och makt i efterkrigstidens Västtyskland. Det var ett utforskande av samtiden som då var för kontroversiellt i hemlandet men nådde desto större framgångar utomlands. 

""
Bild från Petra von Kants bittra tårar 2016. Foto: Emmalisa Pauly
""
Bild från Petra von Kants bittra tårar 2016. Foto: Emmalisa Pauly

Samma status som Bertolt Brechts politiska teaterrörelse, som dominerade fram till 60-talets mitt, hade Fassbinder i den tysktalande filmen under sina produktiva år. Ändå var han alltid något av en outsider. Till skillnad från många andra filmskapare kom han just från teatervärlden och som en av den nya tidens dramatiker hade han ett annat perspektiv när han gav sig in i filmbranschen. Under bara ett decennium, från 1969 fram till hans död, producerade han ett fyrtiotal filmer, tv-produktioner och pjäser.

“Det är inte lätt att acceptera att lidande också kan vara vackert…det är svårt. Det är något man bara kan förstå om man gräver djupt inom sig själv.”

En politisk röst

Fassbinder föddes 1945 i Bad Wörishofen, Bayern och gick bort 1982 i München vid bara 37 års ålder. En konsekvens av ett kaotiskt privatliv med eskalerande drogmissbruk och alkoholism. I teatervärlden anses Fassbinder idag definitivt som en av de viktiga moderna dramatikerna. Han var en av de tongivande politiska rösterna i efterkrigstidens Tyskland. Ofta använde han sina egna erfarenheter som inspiration. Fassbinder var en rebell både i sitt yrke och sitt privatliv. Han levde i ett okonventionellt äktenskap och hade flera relationer med både kvinnor och män. En röd tråd man kan se i hans verk utöver temana är att han ofta skrev kvinnliga huvudkaraktärer. Ofta spelade han också själv en liten roll framför kameran.

""

Det stora genombrottet

Allt eftersom han gjorde fler filmer lämnade Fassbinder teatern, men den spelade en viktig roll i hans konstnärskap och öppnade dörrar mellan de två världarna. Det stora internationella genombrottet kom med filmen Ali: Rädsla urholkar själen 1974. Den handlar om en kärleksrelation mellan den 60-åriga städerskan Emmi, och den trettio år yngre gästarbetaren Ali från Marocko. De två möts på ett café och fattar tycke för varandra. Ganska snabbt blir relationen mer än en vänskap. Deras förhållande accepteras inte av omgivningen på grund av att de har olika etniciteter och den stora åldersskillnaden. Rasismen visar sitt fula ansikte. 

Ali måste hantera både rasism och exotism. För Emmi blir det en kamp mot grannar, kollegor och familjemedlemmar som vill lägga sig i hennes privatliv. Tanken verkar inte ha slagit Emmi att relationen skulle vara så provocerande för omgivningen. Det är en berättelse om kärlek över kulturella gränser, om att ge sig hän åt det som hjärtat vill och att hitta tillbaka till glädjen i livet.

Filmen och pjäsen är ett slags modern Romeo och Julia-saga i arbetarklassen i vår tid. I Sverige spelades den senast 2015 på Stockholms Stadsteater i regi av Nadja Weiss. 

Detta var också en personlig film för Fassbinder eftersom han och El Hedi ben Salem som spelar Ali hade en kärleksrelation under flera år. Relationen tog slut strax efter att filmen var klar. Salem blev dubbad i filmen och fick inte höras med sin egen röst. Några år efter arbetet med Rädsla urholkar själen tog Salem sitt eget liv i fängelse efter en turbulent tid. 

Källor: 

Wikipedia
Fassbinder Foundation

RÄDSLA URHOLKAR SJÄLEN spelas på Malmö Stadsteaters scen Intiman 4/3 2023 - 1/4 2023. Regissör är Helle Rossing som gör en absurd, grotesk tolkning placerad i nutida Sverige, med blinkningar till verklighetens El Hedi ben Salem som aldrig fick använda sin egen röst.

Läs mer och boka biljetter

Relaterade föreställningar