""

Angels in America

Den här produktionen spelades på Hippodromen 23/9 2017 - fram till 27/10 2017
inför totalt
3021
åskådare Sammanlagt
16
föreställningar
Ålder
Rekommenderas från 15 år
Längd
3 timmar 30 minuter
Drama
Klassiker

DEL 1: MILLENNIUM
- EN GAYFANTASI OM EN NATIONS ANGELÄGEHETER

”Barn av en ny gryning. Själviska och giriga och kärlekslösa och blinda. Reagans barn. Du är rädd. Det är jag med. Det är alla i dom frias land. Gud hjälpe oss.”

New York 1985. Reagan är USA:s president, aids-epidemin sätter skräck i människor och millennieskiftet närmar sig. Flera individer ställs inför en rad svåra livsval. Roy Cohn är hot-shot advokaten som ligger med män men vägrar identifiera sig som homosexuell. I Roys maktvärld är homosexuella svaga människor. Äkta paret Harper och Joe är mormoner från Utah som kommit till storstaden för att uppleva världen och Joe har en lysande karriär som advokat framför sig. Harper spenderar dagarna ensam i parets lilla lägenhet och blir mer och mer psykiskt nedbruten. Hon är rädd för New York, knaprar piller och oroar sig för ozonlagret. Att Joe dessutom kämpar med sin homosexualitet gör inte äktenskapet bättre. Kärleksparet Prior och Louis är öppet homosexuella. Prior har aids och blir gradvis sämre. Han inser sin begränsade framtid men partnern Louis kan inte hantera att Prior snart kommer att dö. 

Sexualitet, religion och politik kolliderar i början av aids-krisen i Tony Kushners hyllade och prisbelönade mästerverk Angels in America. Är detta slutet på den amerikanska drömmen?

Tony Kushner

Tony Kushner är en amerikansk dramatiker och manusförfattare. Han föddes i New York 1956 och har examen från både Columbia University i New York och Tisch School of the Arts vid New York University. Han debuterade som dramatiker 1982 med The Age of Assassins på Newfoundland Theatre i New York. Hans genombrottspjäs Angels in America - Millennium Approaches: A Gay Fantasia on National Themes hade urpremiär på Eureka Theatre Company i San Francisco 1991. Båda delarna Millennium Approaches och Perestroika spelades första gången 1993 på Walter Kerr Theatre på Broadway i New York. 1993 vann Angels in America både Pulitzer Prize och Tony Award för bästa pjäs. 2003 filmatiserades den som mini TV-serie för HBO i regi av Mike Nichols med bl a Al Pacino, Meryl Streep och Emma Thompson i huvudrollerna.

Tony Kushner har också skrivit en lång rad andra pjäser som t ex A Bright Room Called Day, Slavs!, Homebody/Kabul, och Caroline or Change. Hans senaste pjäs är The intelligent homosexual’s guide to capitalism and socialism with a key to the scriptors.

Han har också skrivit en hel del filmmanus och översatt pjäser av bl a Brecht. 

I rollerna

""
Skådespelare

Joe

""
Skådespelare

Belize, Mr Lies

""
Skådespelare

Roy Cohn

""
Skådespelare

Harper

""
Skådespelare

Ängeln, Emily, Hemlös kvinna

""
Skådespelare

Louis

""
Skådespelare

Rabbi Isidor Chemelwitz, Henry, Hannah, Ethel Rosenberg

""
Skådespelare

Prior

konstnärligt team

Översättning

Regissör

Regi

Scenograf

Scenografi

Kostymdesigner

Kostym

Ljusdesigner

Ljus

Författare

Originaltext

Pressklipp

Du kanske även är intresserad av