""

Direktören för det hela

Den här produktionen spelades på Intiman 18/9 2015 - fram till 1/11 2015
inför totalt
3050
åskådare Sammanlagt
20
föreställningar
Ålder
Rekommenderas från 15 år
Längd
2 timmar
Komedi
Nyskriven dramatik

En smart och rapp komedi efter Lars von Triers kultförklarade film!

Ravn är chef och har svårt att ta itu med konflikter och obehagliga beslut. För att komma undan inför sin personal hyr han en skådespelare, Kristoffer, som ska spela ”direktören för det hela”.

När firman ska säljas till några köpstarka islänningar som insisterar på att få träffa och förhandla med den riktige ”direktören” kastas Kristoffer rakt in i en härva av lögner, pinsamheter och en minst sagt bisarr personalstyrka. I Sverige slog Lars von Trier igenom för den breda publiken 1994 med TV-serien Riket. Biofilmen Breaking the Waves (1996) med vännen Stellan Skarsgård i huvudrollen blev en enorm internationell succé, där särskilt handkamerafilmningen uppmärksammades. Lars von Trier experimenterar ofta med berättartekniken, och är provocerande, okonventionell och orädd i sina val av berättelser.

Lars von Trier

Filmregissören och manusförfattaren Lars von Trier är vid sidan av Ingmar Bergman Skandinaviens mest erkända filmregissör. Han har arbetat med många av världens största skådespelare och har vunnit flera internationella priser. Lars von Trier har väckt internationell uppmärksamhet med sina filmer och tillsammans med kollegan Tomas Vinterberg skapade han manifestet Dogma 95, en slags regelbok för hur man borde göra film. Exempelvis skulle filmerna göras så verklighetstrogna som möjligt med befintligt ljus, ljud och musik. De skulle också utspela sig i samtiden och filmas med en handburen filmkamera. En film von Trier gjorde på detta sätt var Idioterna (1998).

Han har också blivit berömd för sin TV-serie Riket (1994) och filmen Breaking the Waves (1996). von Trier väckte stor uppmärksamhet med den tragiska musikalen Dancer in the Dark (2000), som tilldelades Guldpalmen i Cannes och hade sångerskan Björk i huvudrollen. Med minimal rekvisita och scenografi inledde han med Dogville (2003) sin USA-trilogi, vars andra film, Manderlay, kom 2005. Den följdes av komedin Direktören för det hele (2006), som är hans enda renodlade komedi, samt den skräckbetonade skandalsuccén Antichrist (2009), som tilldelades Nordiska rådets filmpris. År 2011 kom den psykologiska katastroffilmen Melancholia och 2013 Nymphomaniac, ett fem och en halv timmar långt erotiskt drama som väckte uppmärksamhet inte minst på grund av sina pornografiska inslag

Från film till teaterpjäs

Den brittiske dramatikern och regissören Jack McNamara, konstnärlig ledare för New Perspectives Theatre, gjorde en hyllad bearbetning och iscensättning av von Triers film som spelade för utsålda hus på The Soho Theatre i London 2014, då under namnet The Boss Of It All.  Malmö Stadsteaters uppsättning av Direktören för det hela är den första i Skandinavien.

Danske regissören Anders Lundorph som bl a vunnit danska Reumert-priset för sin uppsättning av Boys Don’t Cry på Det Kongelige Teater, gästar Malmö Stadsteater för första gången.
I huvudrollerna syns Olle Sarri (Knesset, c/o Segemyhr, Heja Björn, Tillsammans, och Apan) och Johannes Wanselow (Monica Z, Fröken Frimans krig, Pináta på Barnkanalen). 

 

I rollerna

""
Skådespelare

Ravn

""
Skådespelare

Kristoffer

""
Skådespelare

Lise

""
Skådespelare

Gorm/Tolken

""
Skådespelare

Nalle

""
Skådespelare

Mette

""
Skådespelare

Finnur

""
Skådespelare

En röst

konstnärligt team

Författare

Originaltext

Regissör

Regi

Scenograf

Scenografi och kostym

Dramatisering

Pressklipp

Du kanske även är intresserad av