""

Petra von Kants bittra tårar

Den här produktionen spelades på Intiman 23/9 2016 - fram till 3/11 2016
inför totalt
2282
åskådare Sammanlagt
20
föreställningar
Ålder
Rekommenderas från 15 år
Längd
1 timme 40 minuter
Drama
Klassiker

”Jag står inte ut. Jag... jag orkar inte längre! Gud i himlen. Vilken subba! Vilken liten jävla subba. Du ska få se! Jag ska visa dig du. Du ska få så mycket du tål och lite till. Du ska komma krypande på dina bara knän, din lilla hora. Du ska kyssa mina fötter.”

Petra von Kant är en framgångsrik konstnär som står på toppen av sin karriär. Hon bor i en vacker våning, är nyskild, har många vänner och en tonårsdotter. Petra har full kontroll över sitt liv. Så träffar hon den yngre vackra skådespelerskan Karin med aptit på livet. Petra faller handlöst och blir vansinnigt förälskad. De inleder en passionerad relation och Karin flyttar in hos Petra. Sedan kommer svartsjukan, grälen och tårarna – i en dimma av för många gin och tonics.

I tyska regissören Anna Bergmanns uppdaterade version av Rainer Werner Fassbinders mästerverk hamnar vi i ett intensivt, destruktivt kammarspel fullt av sociala och sexuella konflikter. Det handlar om att slås omkull av den största kärleken för att sedan dras ner mot avgrunden.

 

Rainer Werner Fassbinder

Rainer Werner Fassbinder (1945 – 1982) var en västtysk författare och regissör inom teater, film och TV. Trots att han dog redan 37 år gammal hann han med att göra nästan 40 långfilmer, många TV-serier och flera pjäser för teatern.

Fassbinder gjorde filmer inom olika genrer, från gangsterfilmer till psykologiska dramer. Gemensamt för alla hans verk var samhällskritiken. Han tog upp ämnen som klass, ras, sexuell läggning, makt och förtryck i både samhället och inom familjen. Fassbinder drog sig inte för att ifrågasätta den tyska efterkrigstidens rådande konventioner. Större delen av hans filmer gjordes med låg budget och han arbetade ofta med samma skådespelare, där Hanna Schygulla spelade många ledande roller och blev en av Västtysklands mest hyllade skådespelare. Fassbinder spelade också själv med i flera av sina filmer.

Fassbinder tilldelades kritikerpriset på filmfestivalen i Cannes för sin film Rädsla urholkar själen (1973).

Filmer i urval:

Petra von Kants bittra tårar (1972)
Rädsla urholkar själen (1973)
Effi Briest (1974)
Frihetens nävrätt (1975)
Satans yngel (1976)
Kinesisk roulett (1976)
Bolwieser (1977)
Dubbelgångaren (1978)
Ett år med tretton månar (1978)
Maria Brauns äktenskap (1979)
Den tredje generationen (1979)
Berlin Alexanderplatz (1980, TV-serie)
Lili Marleen (1981)
Lola (1981)
Veronika Voss’ längtan (1982)
Matrosen och stjärnan (1982)

I rollerna

""
Skådespelare

Petra von Kant

""
Skådespelare

Marlene

""
Skådespelare

Sidonie Von Grasenabb

""
Skådespelare

Karin Thimm

""
Skådespelare

Gabrielle Von Kant

Valerie Von Kant

konstnärligt team

Översättning

""
Regissör

Regi

Scenografi

""
Scenograf

Kostym

Originaltext

Pressklipp

Du kanske även är intresserad av