Öga med svart penna ritad i sicksack ovanpå bild

ÖGONVITTNEN

Den här produktionen spelades på STUDIO 25/1 2024 - fram till 9/2 2024
inför totalt
1013
åskådare Sammanlagt
19
föreställningar
SÅ LÅG VI DÄR OCH HÖRDE HUR DE SAMLADE IHOP BARNEN DÄRNERE. SEN HÖRDE VI HUR DET KOM BILAR OCH FÖRDE BORT BARNEN.
Av
Stefan Zablocki & Lea Gleitman
Ålder
Rekommenderas från 14 år
Längd
1 timme
Monolog
Drama

Var hade du gömt dig om polisen hade knackat på dörren? Hur tror du det var att som barn hamna i ett koncentrationsläger under andra världskriget? Vilka platser, dofter, ansikten tror du man minns från en sådan upplevelse? 

Stefan Zablocki och Lea Gleitman överlevde Förintelsen – Ögonvittnen är baserad på deras verkliga livsberättelser. En teaterföreställning som levandegör vittnesskildringar från Förintelsen och ger dem nytt liv genom skådespeleri, 3D-ljud och projektioner. Föreställningen är delvis ljudbaserad och framförs via hörlurar som kommer att finnas på plats i salongen. 

Notera att Stefan och Leas berättelser spelas separat på olika föreställningstider, och av två olika skådespelare. 

Ögonvittnen spelas på STUDIO, Nordenskiöldsgatan 24, i samarbete med Altitude Meetings. Tack till Moll Wendén, Tune AB, Castellum och Pembert&Co, som möjliggör att föreställningen kan spelas i STUDIOs lokaler. 

BAKGRUND

Sedan mitten av 1970-talet har personer från föreningen Förintelsens Ögonvittnen rest runt i svenska skolor för att berätta om sina upplevelser av nazismens ondska. Som ett komplement till vittnenas eget berättande gör Malmö Stadsteater sedan flera år tillbaka dramatiserade berättelser. Det blir även ett sätt att bevara och utveckla berättelserna och minnena kring det som drabbade människor i samband med förintelsen. Ögonvittnesskildringarna har tagit olika form under årens lopp, först med uppsättningen Om inte nu så när? Om inte vi så vem? som hade premiär 2010 och turnerade runt till klassrum i hela Skåne under flera år. Sedan 2020 har vi spelat Ögonvittnen i flera format och spelperioder.

 

SKOLFÖRESTÄLLNINGAR

Våra skolföreställningar av Ögonvittnen riktar sig till ÅK 9 samt Gymnasiet. Pris per biljett 60 kr. Vi spelar vardagar dagtid under januari och februari.

KLICKA HÄR för att se alla datum och för att boka. 

För dig som vill boka förberedande workshop inför teaterbesöket går det bra att kontakta oss med en förfrågan. Maila skola@malmostadsteater.se 
Förberedande workshop är 60 min och hålls med en av våra dramapedagoger i ert klassrum.

Pris workshop:
3.000/klass för skolor i Malmö
5.000/klass för skolor i Skåne

 

I rollerna

""
Skådespelare

Lea Gleitman

""
Skådespelare

Stefan Zablocki

konstnärligt team

Originalberättelse

Originalberättelse

Idé och koncept

Regissör

Idé och koncept

Bearbetning

Regissör

Regi

Övriga medverkande

Video

Maskör

Mask

Pressklipp

Du kanske även är intresserad av