Öga med svart penna ritad i sicksack ovanpå bild

ÖGONVITTNEN

STUDIO
25/01 2024 - 21/02 2024

SÅ LÅG VI DÄR OCH HÖRDE HUR DE SAMLADE IHOP BARNEN DÄRNERE. SEN HÖRDE VI HUR DET KOM BILAR OCH FÖRDE BORT BARNEN.

Av
Stefan Zablocki & Lea Gleitman
Kostnad
200 kr
Ålder
Rekommenderas från 14 år
Längd
1 timme
Spelas med paus
Nej

Var hade du gömt dig om polisen hade knackat på dörren? Hur tror du det var att som barn hamna i ett koncentrationsläger under andra världskriget? Vilka platser, dofter, ansikten tror du man minns från en sådan upplevelse? 

Stefan Zablocki och Lea Gleitman överlevde Förintelsen – Ögonvittnen är baserad på deras verkliga livsberättelser. En teaterföreställning som levandegör vittnesskildringar från Förintelsen och ger dem nytt liv genom skådespeleri, 3D-ljud och projektioner. Föreställningen är delvis ljudbaserad och framförs via hörlurar som kommer att finnas på plats i salongen. 

Notera att Stefan och Leas berättelser spelas separat på olika föreställningstider, och av två olika skådespelare. 

Ögonvittnen spelas på STUDIO, Nordenskiöldsgatan 24, i samarbete med Altitude Meetings. Tack till Moll Wendén, Tune AB och Castellum, som möjliggör att föreställningen kan spelas i STUDIOs lokaler. 

 

SKOLFÖRESTÄLLNINGAR

Våra skolföreställningar av Ögonvittnen riktar sig till ÅK 9 samt Gymnasiet. Pris per biljett 60 kr. Vi spelar vardagar dagtid under januari och februari.

KLICKA HÄR för att se alla datum och för att boka. 

För dig som vill boka förberedande workshop inför teaterbesöket går det bra att kontakta oss med en förfrågan. Maila skola@malmostadsteater.se 
Förberedande workshop är 60 min och hålls med en av våra dramapedagoger i ert klassrum.

Pris workshop:
3.000/klass för skolor i Malmö
5.000/klass för skolor i Skåne

 

I rollerna

Lea Gleitman

Stefan Zablocki

konstnärligt team

Originalberättelse
Originalberättelse
Idé och koncept
Idé och koncept
Bearbetning
Mask

EFTERSAMTAL

Föreställningen den 27 jan, Förintelsens minnesdag, följs av ett samtal mellan Sara Cronberg och Jan Mark om att skapa teater av verkliga livsberättelser och mötet med den unga publiken.  

Sara Cronberg är regissör till föreställningen Ögonvittnen. Jan Mark är dramaturg och har intervjuat flertalet förintelseöverlevande i regionen och arbetat med dessa ögonvittnesskildringar för litterära och dramatiska gestaltningar.

 

Publik som sitter i salong och tittar

STUDIO

Ögonvittnen spelas på STUDIO, Nordenskiöldsgatan 24, i samarbete med Altitude Meetings.
 

karta som visar var Studio ligger. Nordenskiöldsgatan 24

LEA GLEITMAN

Lea Gleitman föddes 1924 i Oswiecim, Polen. I september 1939, några månader innan Lea fyllde 15 år, invaderades Polen av Tyskland. Sosnowiec, där Lea bodde, och Oswiecim – som tyskarna kallar Auschwitz – ockuperades och blev en del av det Tredje riket. I april 1945 befriades Lea av brittiska trupper i koncentrationslägret Bergen-Belsen. Efter befrielsen placerade britterna Lea och andra fångar i ett uppsamlingsläger. När Lea fick veta att hennes syster Miriam ännu var i livet reste hon för att hämta sin syster i Polen, och tillsammans tog de sig sedan vidare till Sverige. Där träffade Lea senare sin blivande man Josef Gleitman. I dag bor Lea i Malmö, har två döttrar, barnbarn och barnbarnsbarn.

Läs Leas berättelse

STEFAN ZABLOCKI

Stefan föddes 1930 i Lódz, Polen. Han hamnade i gettot i Kielce 1940–41. Åren 1941–45 satt han i koncentrationslägren Kielce, Auschwitz, Braunschweig och Wöbbelin. Stefan kom till Sverige i juni 1945. Han utbildade sig till civilingenjör, började jobba på Malmö kommun och bildade familj. Stefan blev hastigt änkling och lämnad ensam med två döttrar. Senare gifte han om sig och fick en son. Stefan var en av de första överlevarna som var ute och berättade om Förintelsen för svenska skolelever. I dag bor han med sin fru i Malmö. Han har nio barnbarn.

Läs Stefans berättelse

Förintelsens Ögonvittnen

Sedan mitten av 1970-talet har personer från föreningen Förintelsens Ögonvittnen rest runt i svenska skolor för att berätta om sina upplevelser av nazismens ondska. Som ett komplement till vittnenas eget berättande gör Malmö Stadsteater dramatiserade berättelser som även blir ett sätt att bevara och utveckla berättelserna och minnena kring de hemskheter som drabbade människor i samband med förintelsen.

Läs fler berättelser från Förintelsens Ögonvittnen
""

Pressklipp