""

Jane Eyre

Den här produktionen spelades på Intiman 13/2 2016 - fram till 30/4 2016
inför totalt
4429
åskådare Sammanlagt
26
föreställningar
Ålder
Rekommenderas från 15 år
Längd
2 timmar 30 minuter
Drama
Klassiker

”Tror du därför att jag är fattig, enkel, osynlig och liten att jag inte har något hjärta, att jag är utan själ? Jag har lika mycket hjärta som du, och lika mycket själ.”

Den föräldralösa Jane Eyre blir efter en svår barndom anställd som guvernant hos den demoniske Mr Rochester på Thornfield Hall. Jane som är en självständig, intelligent och målmedveten ung kvinna hittar snart en vän i den annars så gåtfulle Mr Rochester. De samtalar om allt och utvecklar en kärlek på lika villkor. Men Rochester bär på en fasansfull hemlighet och Jane flyr från sitt eget bröllop.

Jane Eyre blev redan när den kom ut 1847 en stor framgång. Berättelsen om Janes öde har i generationer fängslat sina läsare. Med en stark kvinnlig berättarröst är den inte bara en spännande romantisk skildring utan också ett ställningstagande för kvinnans rätt till självständighet och lika värde.

Författaren Charlotte Brontë

Charlotte Brontë (1816 – 1855) var en engelsk författare under 1800-talet vars roman Jane Eyre betraktas som ett klassiskt mästerverk inom den västerländska litteraturen. 

Charlotte Brontë föddes den 21 april 1816 i Thornton, Yorkshire, England. Charlotte och hennes systrar Emily och Anne, som också var författare, växte upp i ett kristet hem. Fadern var irländare och präst i engelska kyrkan. Modern dog tidigt och systrarna uppfostrades därefter av en kvinnlig släkting, Elizabeth Branwell. Charlotte lär ha varit den mest dominanta och ambitiösa av systrarna Brontë, som tillsammans med systern Emily fick sin utbildning vid The Clergy Daughters’ School. Charlotte Brontë försörjde sig senare som både guvernant och lärare, och hade långtgående planer på att starta en skola i Haworth tillsammans med systrarna. Hon reste bl a till Bryssel för att studera franska som hon hoppades kunna undervisa i på den tilltänkta skolan. Men det blev aldrig någon skola för systrarna Brontë, eftersom Haworth inte var attraktivt nog för föräldrar till medelklassflickor.

1847 publicerades Charlotte Brontës roman Jane Eyre, under den manliga pseudonymen Currer Bell. Romanen blev en omedelbar framgång och senare en litterär klassiker. Hon följde upp succén med romanerna Shirley (1848) och Villette (1853). Charlotte Brontë gifte sig 1854 med kyrkoadjunkten Arthur Bell Nicholls, men hon dog påföljande år i tuberkulos. Hennes roman The Professor publicerades postumt 1857.

I rollerna

""
Skådespelare

Jane Eyre

Skådespelare

Edward Rochester

""
Skådespelare

Mrs Reed, Mrs Smith, Mrs Fairfax

""
Skådespelare

Bessie, Miss Maria Temple, Blanche Ingram, Pastor Wood, Diana

""
Skådespelare

John Reed, Mrs Scatcherd, Mary Ingram, Richard Mason, S:t John Rivers

""
Skådespelare

Georgiana, Helen Burns, Adèle

Mr Brocklehurst, Mrs Ingram

konstnärligt team

Dramatisering

""
Regissör

Dramatisering och regi

Scenograf

Scenografi och kostym

Koreografi

Ljusdesigner

Ljus

Kostymdesigner

Mask

Författare

Originaltext

Pressklipp

Du kanske även är intresserad av