""

Monica Stenbeck

Skådespelare

Om Monica

Monica Stenbeck anställdes på Malmö Stadsteater 1984, sedermera Malmö Dramatiska Teater, och pensionerades 2002. Hon är utbildad vid Dramatens elevskola och har arbetat bland annat på Folkteatern i Göteborg, Riksteatern, Sandrews privatteatrar i Stockholm, Länsteatern i Örebro och på Helsingborgs stadsteater.

Monica har även synts mycket i TV, och har medverkat i nästan alla produktioner som Malmö-TV har gjort under de senaste åren. Hon har även arbetat flitigt med radioteater, till exempel Permanent av Torsten Schenlaer och Dagens dikt. Senast hon medverkade på Malmö Dramatiska Teater var i Nattorienterarna 2001 och i Clandestino 2003.

Bland pjäser som genom åren betytt lite extra nämner Monica gärna Tolvskillingsoperan av Brecht, Fröken Julie av Strindberg och under senare tid i Malmö, Ingen går fri i regi av Bo Widerberg, Slaget vid Lepanto av Howard Barker, Farliga förbindelser av De Laclos, Tillbaka till öknen i regi av Rickard Günther, Folkmord och Vasasagan i regi av Staffan Valdemar Holm och Det sista barnet.

De senaste åren har Monica bl a arbetat på Stockholms Stadsteater och stått för regin till Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall på Upsala Stadsteater. Med Elfriede Jelineks Princessdramer på Teater Galeasen fick Monica som en av tre skådespelerskor Svenska teaterkritikers förenings stora pris 2004.