Fredrik Gunnarson

Skådespelare

Aktuell med

Om Fredrik

”Ja det är inte klokt att det blivit så många produktioner genom åren. Jag kom ju till teatern första gången under Staffan Valdemar Holms sista år (97-98) och fick spela Gustav Vasa i Strindbergs-eposet Vasasagan. Det var fantastiskt kul och även om jag aldrig varit fast anställd på teatern har jag alltid känt mig hemma här och längtat tillbaka de perioder när jag varit på andra ställen. Malmö Stadsteater har väldigt många duktiga och passionerade medarbetare, både på, bakom och runtom scenerna. Här tycker jag att jag hittar kombinationen av att känna mig både trygg och utmanad och det ger mig den lust till skådespeleriet som jag insett är det som driver mig.

Mycket är annorlunda sen jag kom första gången. Större delen av ensemblen är ju utbytt, när jag kom var det många som var i samma åldersgrupp och när de gått i pension senaste 5-10 åren har det ju helt naturligt förändrat sammansättningen i ensemblen. En annan förändring är att vi numera spelar repertoarteater. Tidigare spelade vi klart en pjäs innan det var premiär på nästa. Nu kan det spelas flera olika produktioner på samma scen och det ger ju publiken mer att välja på och även en flexibilitet för teatern.”

— FREDRIK GUNNARSON


Fredrik Gunnarson har medverkat i många teaterproduktioner, framförallt på Malmö Stadsteater men även på t ex Stockholms Stadsteater, Uppsala Stadsteater samt turnerat med Jupither Josephson Theatre Company. Han har även arbetat mycket med TV, film och radio. Under flera år medverkade han i rollen som Svartman i filmerna om kriminalkommissarie Wallander, och 2016 hade han en av de större rollerna i SVTs serie Delhis vackraste händer.

För hyllade monologen Kontrabasen tilldelades Fredrik Nöjesguidens Malmö/Lundapris i kategorin Scen & Teater samt Kvällspostens Thaliapris. I både Kontrabasen och i monologen Vincent är det Fredrik själv som står på scen, har bearbetat manus samt står för regin. Sedan 2015 driver han dessutom en egen teater, Bjärnum Stadsteater.