""

Ernst-Hugo Järegård

Skådespelare

Om Ernst-Hugo

Ernst-Hugo Järegård föddes 12 december 1928 i Ystad och slog igenom i början av 1960-talet och var därefter verksam vid Dramaten samt i TV- och på film fram till sin död 1998.

 

Kontakten med Malmö Stadsteater började redan 1944 då Ernst-Hugo Järegård hoppat av sina gymnasiestudier vid Lunds privata elementarskola. Det gick dåligt för honom i skolan, men han fick utlopp för sin talang på scen under elevaftnar i aulan. Via rektorn fick Ernst-Hugo kontakt med Anders Ek som då var skådespelare på Malmö stadsteater. Anders såg Ernst-Hugo talang och hjälpte honom med hans dröm om en karriär som skådespelare och förmedlade kontakt med teaterläraren Ruth Kylberg. Efter en tid hos Ruth började han, efter rekomendation, på Charles Dullins teaterskola i Paris. Efter sin militärtjänstgöring sökte Ernst-Hugo in och blev antagen på elevskolan vid Malmö Stadsteater.

                     

Ernst-Hugo Järegård var sedan en del av Malmö stadsteaters ensemble fram till 1953 och här träffade han även sin blivande fru, skådespelerskan Karin Nordström. Paret fick därefter erbjudande om anställning vid Upsala-Gävle stadsteater där Ernst-Hugo fick viss uppmärksamhet för rollen som Lucky i Sverigepremiären av I väntan på Godot. 1957 flyttade makarna till Helsingborgs stadsteater och senare vidare till Göteborgs stadsteater där Ernst-Hugo får nationell uppmärksamhet för sin medverkan i en TV-sänd uppsättning av Karl Wittlingers Vintergatan 1961. Året därpå får han sin anställning på Dramaten 1962 och framträdde därefter allt oftare i TV och film.

1976 återvänder Ernst-Hugo till Malmö Stadsteater för medverkan i pjäsen Carl XVI - ett skådespel om Ernst Josephson.