""

Sven Boräng

Skådespelare

Om Sven

Sven Boräng är utbildad på Teaterhögskolan i Malmö 2008-2011 med praktik på Folkteatern i Göteborg. Innan dess gick han en musikdramatisk utbildning på Wendelsbergs folkhögskola 2004-2006.

Sedan 2011 har Sven varit anställd på Malmö Stadsteater och gjort över 20 produktioner. Bland annat som mormonen JoeAngels in AmericaLysander En Midsommarnattsdröm, och Helmer i Elfriede Jelineks NORA,men även som sångare i flera musikteaterföreställningar. Han var med i uruppsättningen av Ingvar! – en musikalisk möbelsaga,Min vän fascistenoch senast Vinnaren tar allt,ett samarbete med Medborgarbandet. Sven var även med i den hyllade föreställningen Borderssom gjordes tillsammans med Cirkus Cirkör. 

Sven spelade huvudrollen Robini långfilmen Från djupet av mitt hjärta och har synts i flera produktioner på SVT genom åren. Nu senast i rollen som klassläraren Mattiasi SVT:s ungdomsserie Klassen,och som Håkani juldramat Systrar2018.

Vad är det roligaste med att vara skådespelare?
– Att ständigt få prova nya saker. En stor del av arbetet går ut på att försöka förstå eller tyda. Det kan vara texter eller situationer som man måste förstå på djupet för att kunna spela en viss roll. Att förstå vad en specifik situation gör med en människa som har vissa förutsättningar och sedan få möta ensemble och regissör i det kollektiva arbetet med helheten.

Hur känns det precis innan du går in på scenen?
– Underbart. Adrenalinet flödar och det är fullständigt omöjligt att sitta still. Jag brukar ofta, framförallt på premiär stå och lyssna bakom ridån på hur salongen fylls upp med publik. Dom skrattar och babblar och man kan höra deras förväntan. Den stunden är en av de finaste jag vet. Att alla de människorna, och vi som står bakom scenen, just nu, finns i samma rum och tillsammans kommer dela en historia. 

Om du inte blivit skådespelare, vilket yrke hade du valt då?
– Jag drömde om att bli uppfinnare när jag var barn. Jag satte ihop saker och gjorde olika uppfinningar, men egentligen hade jag nog sönder fler saker är jag skapade. Jag har också velat bli kock, snickare, lärare, ingenjör, arkitekt, psykolog, bara för att nämna några. Det som är gemensamt för dessa yrken och skådespeleri är nyfikenheten. Det är det viktigaste för mig, att fortsätta vara nyfiken oavsett arbete.

 

Medverkande som konstnärlig team