Johannes Wanselow

Skådespelare

Aktuell med

Om Johannes

”Jag gick ju scenskolan här i Malmö för tusen år sen, och såg allt på Malmö Stadsteater. Tänkte inte för en sekund att jag skulle bo och jobba här. Från början är jag från Uppsala (eller Sala egentligen) och en liten sån dröm jag haft är att komma hem till teatern där och spela. Efter nio år i Stockholm så började jag ledsna lite på det livet. Samtidigt som min bästa vän jobbade på Malmö Stadsteater. En teater som tydligt var på uppgång. Han berättade hur det var här nere. Hur glad han verkade. Plötsligt en dag så ringde dåvarande teaterchefen Petra Brylander och frågade om jag ville komma ner på ett längre kontrakt. Jag la på med löftet att jag skulle tänka det några dagar. En timme senare ringer dåvarande chefen på Uppsala stadsteater och erbjuder liknande kontrakt. Jag gav samma löfte där. Mina drömmars teater mot magkänslan? Jag valde Malmö och har varit kvar sen dess. Jag älskar att jag valde det och har inte ångrat mig en sekund.

Om man pratar om att det sitter saker i väggarna i olika hus så har Malmö Stadsteater väggar som bär på lust, glädje, kamratskap och ett mod. Trots sin gamla fasad så är det ett vitalt hus. Det kände jag tydligt när jag klev in genom dörrarna här. Och jag kände starkt att här vill jag bidra. Nu när jag spelat en del pjäser genom åren så märker man av Malmös storlek. Världens minsta storstad eller världens största småstad. Det märks på publiken. En typ av närhet. Vi gör avtryck. Min lokala tobakshandlare pratar alltid om teatern. Vad han sett eller inte. Jag älskar det.”  

– JOHANNES WANSELOW

Johannes Wanselow är utbildad på Teaterhögskolan i Malmö 2002–2006. Efter utbildningen medverkade Johannes bland annat i Utvandrarna (2006/2007) i regi av Farnaz Arbabi på Riksteatern/Regionteatern Kronoberg. Han har också medverkat i Re:union (2007) på Ung scen öst i regi av Dritero Kasapi, och i Gertud Larssons Glasjesus (2014) på Regionteatern Blekinge Kronoberg. På Riksteatern har Johannes bl a medverkat i Lång dags färd mot natt (2011), Streber (2013) i samarbete med Dramaten, samt senast i Bröderna Marx (2014). 
 

Johannes har jobbat med flera film- och TV-produktioner. I filmen Monica Z (2012) spelade han Beppe Wolgers, och på TV har han medverkat i De halvt dolda (2008) av Jonas Gardell, och Livet i Fagervik (2008) i regi av Harald Hamrell, Kjell Sundvall och Mikael Syrén. Johannes har också medverkat i SVTs Fröken Frimans krig (2013), julkalendern Gyllene Knorren (2010), och i Barnkanalens program Pináta (2014).
 

Hösten 2018 tilldelades Johannes Sparbanksstiftelsens Teaterstipendium.
 

På Malmö Stadsteater har han arbetat sedan 2015.