""

Håkan Paaske

Skådespelare

Om Håkan

Håkan Paaske är utbildad på Statens scenskola i Göteborg 1978-81. Han har arbetat på Västernorrlands regionteater, Jönköpings länsteater, Malmö Musikteater och Malmö Dramatiska Teater/Malmö Stadsteater. Håkan tillhör Malmö Stadsteaters ensemble och har haft många ledande roller genom åren. 

På TV och film har Håkan bl a synts i Det nya landet, För kärleken och i filmerna om kriminalkommissarie Wallander. Håkan medverkar ofta i radioteaterproduktioner samt läser Dagens dikt i P1.

1987 gjorde Håkan regidebut med Fool for love på Verkstan. Efter det har han regisserat Harold Pinters Beställningen (The Dumb Waiter) i Hipps repsal, Killar skulle aldrig göra så på Intiman, klassrumsföreställningen Blästrad och berättarprojektet Om inte nu så när, om inte vi så vem?.

Under hösten 2015 medverkade Håkan i Göteborg Stadsteaters uppsättning av Markurells i Wadköping.

Om du inte blivit skådespelare, vilket yrke hade du valt då?
– Snickare eller hantverkare, jag har alltid drömt om att bygga mitt eget hus. Egentligen betyder det väl att jag vill se nåt bestående, mitt jobb består ju bara av illusioner som, förhoppningsvis, finns kvar i publikens medvetande.

Vilket är ditt bästa teaterminne?
– Kan inte räkna dem alla, men måste jag säga ett, så blir det pjäsen Färdknäpp, den kom helt rätt för mig. 

Vilket är ditt första teaterminne?
– Familjeföreställningarna på Göteborgs Stadsteater när jag var liten. Jag är glad att vår teater har tagit upp den traditionen. 

Hur känns det innan du ska in på scenen?
– Nervöst och lustfyllt på samma gång, "pirrigt" kanske är ett bra ord. 

Vad är det roligaste?
– Att få gestalta så många olika karaktärer och att man hela tiden utvecklas som människa. 

Medverkande som skådespelare