Karin Lithman

Skådespelare

Aktuell med

Om Karin

“Det storslagna med teaterkonsten är dess förmåga att skapa erfarenheter och förståelse människor emellan. Genom att betrakta och uppleva andras strävan och drivkrafter så kan vi lära oss något om livet och få nya insikter och perspektiv. Så är det också för den som står på scenen. Att få ställa mig i en annan människas skor och möta världen genom någon annans ögon och öde kan vara något oerhört. Att en stund få leva någon annans liv. Kombinationen av en trygg ensemble och ständigt nya möten med skådespelare och regissörer, både svenska och internationella, ger bra förutsättningar för att undersöka och lära mer om hur vi människor fungerar.

Terentius lär ha sagt: 'Jag är människa, intet mänskligt är mig främmande' – det tycker jag är ett väldigt fint citat.” 

— KARIN LITHMAN

Karin Lithman är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö mellan 1998–2002. Därefter arbetade hon på bl a Dramaten och på Riksteatern. Karin debuterade på Malmö Stadsteater 2004 som Dorothy i Trollkarlen från Oz. Sedan dess har hon gjort en mängd roller i såväl tunga klassiker som moderna dramer och experimentell teater. 

Karin syns även frekvent i filmer, TV- och radioproduktioner. Bland de filmer hon medverkat i kan nämnas Andra sidan, The spy, Beck, Allt om min buske, 10 000 timmar, Cockpit och Becker.  

Hon spelar även rollen som Elisabeth i den prisbelönta föreställningen Persona på Deutsches Theater i Berlin. Föreställningen hade premiär i Malmö och ligger sedan 2 år löpande på Deutsches Theaters repertoar. Hon har även arbetat på Nöjesteatern i Malmö.