Katarina Lundgren-Hugg

Skådespelare

Aktuell med

Om Katarina

”Det är tyst och koncentrerat. En förväntan i luften hos mig och mina teaterkollegor som alldeles strax ska inleda föreställningen, och en förväntan hos publiken. En blandning av nervositet och glädje och laddning. Är jag rätt förberedd? Hur ska mötet se ut idag? Med mina medspelare? Med de som sitter och ser oss? Det där är magiskt. Likaså är det magiskt med den kontakt och gemenskap, skratt, tystnad, delade åsikter, motsatta åsikter, som uppstår när det väl är igång, och det är olika för varje föreställning. Jag älskar mitt jobb som skådespelare och kollegorna här på teatern.

Jag kommer från Värmland och där började jag uppträda i bygdespel och skolrevyer. Jag gick Teaterhögskolan i Malmö och gjorde praktik i Malmö Stadsteaters uppsättning av Ett Drömspel som spelades på Kungsparken (nuvarande Casino Cosmopol). Efter utbildningen så bildade alla klasskamrater från Teaterhögskolan en fri grupp, Unga Konstnärliga Teatern, som höll till på Baltzargatan. Ett intensivt underbart år med åtta premiärer där vi gjorde alltifrån att bygga, sy, fixa pausfika, agera, regissera, skriva, komponera, framkalla föreställningsfoton och få ihop ekonomin. Sen splittrades vi och jag fick min första anställning här på Malmö Stadsteater.”

Katarina Lundgren-Hugg är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö och har jobbat på Malmö Stadsteater sedan 1991. Hon har också arbetat på Unga Konstnärliga Teatern och på Ensembleteatern, båda i Malmö. På teaterscenen har hon dessutom spelat i Värmlänningarna i Ransäter, medverkat i Kvinnan från förr av Roland Schimmelpfennig på Helsingborgs stadsteater, Hotell Strindberg på Dramaten/Det Konglige Teater i Köpenhamn och i Läderlappen i Ystad. 

Katarina har medverkat i flera filmer och TV-serier, bl a i Zorn, julkalendern Ronny och Julia, Beckfilmen Den japanska Shungamålningen, Barda, Systrar-68, Spegelvänd, och i danska TV-serierna Väninnor och Hjerteflimmer. 

Hon har också spelat mycket radioteater, bl a pjäserna Elektra och Skämmerskans dotter, samt läst Dagens dikt i P1 och gjort flera ljudboksinspelningar. Katarina har dessutom tilldelats stipendier från både Malmö Stad och Teaterförbundet.

Medverkande som skådespelare