Erik Olsson

Skådespelare

Aktuell med

Om Erik

”Mina bästa ideér blir till eller förädlas i samspel med andra. Speciellt nu under corona-året har det blivit en stor insikt – att jag fungerar bäst i mitt kreativa landskap tillsammans med andra likasinnade. Att vara en del av en ensemble, speciellt under en längre tid, gör att man kan slappna av och känna tillit till teamet. Det är oerhört betydelsefullt för ens kreativitet och lust att få utöva sitt yrke genom ett sådant team.

Jag kom till Malmö Stadsteater efter flera intensiva, kämpiga men samtidigt oerhört lärorika år i en fri grupp i stan – det blev som en andra skola efter scenskolan. Att få vara på en stor institution kändes som rena lyxen - en ynnest att som skådespelare ha en stadsteaters alla resurser och personal, att kännas sig servad och understödd från alla duktiga kollegor kring kostym, peruk, rekvisita och ändringar i manus! Kanske det är kärnan till det teatern har gett mig: ett tillräckligt lugn men samtidigt utmaning så jag har kunnat utvecklas vidare som skådespelare - en tredje skola om man så vill. Just nu är teatern inne i en spännande period där vi alla på teatern uppmuntras och involveras i de konstnärliga diskussionerna och den konstnärliga utvecklingen. I teaterns identitet och framtid.”

— ERIK OLSSON

Erik Olsson gick på Teaterhögskolan i Malmö 1996–2000. Efter examen startade han och tre vänner från skolan teatergruppen Teater Terrier tillsammans. Där var Erik med-dramatiker och med-regissör i flera av uppsättningarna.

På film har han synts i Wallander – Skulden, Per Flys Arvet och i Fyra Kvinnor av Baker Karim. Tillsammans med kollegorna i Teater Terrier fick Erik Kultur Skånes kulturstipendium, Thaliapriset och Nöjesguidens Malmöpris.

Erik Olsson har arbetat som skådespelare på Malmö Stadsteater sedan 2005.